Podcast ALTCEVA | Gheorghe Turda a fost feblețea Elenei Ceaușescu. I-a cântat lui Nicolae Ceaușescu, la aniversarea de 60 de ani: „Eram leoarcă de transpirație” (VIDEO)

Publicat: 11/03/2023, 23:13
Actualizat: 11/03/2023, 23:28

Cântărețul de muzică populară Gheorghe Turda, invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA, difuzat sâmbătă, 11 martie, de la ora 19:00, a vorbit – printre altele – despre cuplul Ceaușescu. Era feblețea Elenei și i-a cântat lui Nicolae la aniversarea vârstei de 60 de ani. „Eram leoarcă de transpirație”, a recunoscut el.

„Prima dată i-am cântat lui Nicolae Ceaușescu la un Revelion, cu mulți artisti. Gică Petrescu, Angela Moldovan, Ion Luican, Ștefania Rareș ș.a. Dar cea mai frumoasă amintire a fost la aniversarea lui (Nicolae Ceaușescu-n.r.) de 60 de ani (…), cu 5.000 de spectatori. Și, atunci, am fost desemnați vârfurile artistice – Gheorghe Zamfir, Dumitru Fărcașu și alți artiști din vremea aceea – să cântăm și altceva decât folclor”, și-a amintit, cu nostalgie, artistul în cadrul podcastului Altceva.

A fost îmbrăcat în frac, ca să cânte o melodie care îi plăcea foarte mult Elenei Ceaușescu:  „A venit, aseară, mama”. Erau 16 strofe scrise de Vasile Militaru.

„Am cântat-o cu niște emoții, nu vă spun ce morcov am avut pe scenă. Am finalizat bine, leoarcă de transpirație eram, m-au felicitat toți din spatele scenei, iar ei i-a plăcut foarte mult”, a fost sincer Gheorghe Turda.

Doar că ea nu îl recunoștea decât îmbrăcat în costum popular și doar fiul său, Nicușor, i-a spus cine se afla în acel moment pe scenă. Când acesta a vrut să îi șoptească ceva la ureche, l-a oprit:

„Lasă-mă, că vreau să îl ascult pe artistul asta! Îi știu vocea, dar nu îl mai recunosc”, i-a spus el lui Nicușor.

Gheorghe Turda s-a născut pe 6 martie 1948, în comuna Săpânța, județul Maramureș, și a studiat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.

Încă din anii studenției, s-a impus ca interpret, prin calitățile deosebite ale timbrului său vocal, bogăția și valoarea repertoriului ales. Din 1973 este licențiat în artă, specialitatea muzică clasică.

Urmărește podcastul integral cu Gheorghe Turda doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualulciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase