Într-o ediție a emisiunii „Marius Tucă Show”, fostul ministru de externe Adrian Severin a criticat atitudinea excesiv pro-americană manifestată în România în ultimele decenii. El a comentat ironic dubla măsură în raportarea la evenimentele din SUA și cele din România, acuzând că în timp ce orice critică adusă instituțiilor americane era sancționată dur, în realitate, ingerințele rusești erau mai credibile în Statele Unite decât la București. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
Adrian Severin a vorbit despre climatul de teamă instaurat în spațiul public românesc în ultimii ani, în care orice critică la adresa SUA era imediat taxată. Potrivit lui, această atitudine de obediență a fost dăunătoare pentru democrația din România, iar în prezent, în contextul evenimentelor recente din America, se poate observa o contradicție majoră. Fostul ministru afirmă că tocmai SUA sunt cele în care a avut loc o ingerință reușită.
„Tot acest pro-americanism care ne-a sufocat… Nu puteam să scoatem un cuvânt, să criticăm o decizie greșită a instituțiilor americane, pentru că imediat eram taxați putiniști, nedemocrați, extremiști de nu știu ce fel”, afirmă Severin.
În discuția cu Marius Tucă, Severin a ironizat ideea că Rusia ar fi influențat alegerile din România, subliniind că nu s-au prezentat niciodată dovezi în acest sens. În schimb, el susține că în SUA, influența rusă a fost prezentă, în ciuda lipsei unui discurs oficial asumat în această direcție.
„În fine, acolo vedeți că la noi rușii n-au avut spor. Nici în Republica Moldova n-au avut spor. În Statele Unite se pare că au avut spor. Acolo au reușit să își pună omul”, spune Severin, într-un ton evident sarcastic.
Fostul europarlamentar a vorbit și despre anularea alegerilor din România, precizând că a primit informații despre o posibilă presiune asupra judecătorilor constituționali, în special în privința ideii de renumărare a voturilor. El a subliniat însă că, indiferent de presiunile exercitate, Curtea Constituțională trebuie să își păstreze independența, iar faptele rămân grave.
„Am și eu niște informații din interiorul Curții Constituționale în care știu că li s-a cerut să rezolve problema prin renumărarea voturilor și ei totuși au refuzat. În faza aceea, presiunile asupra lor nu au fost atât de mari”, afirmă Severin.
În finalul discuției, Adrian Severin a descris anularea alegerilor ca parte a unui plan bine pus la punct, executat cu determinare de cei care au vrut să evite instalarea unui candidat nedorit. El a subliniat că nu scuză nicio instituție pentru aceste decizii, dar că este important să înțelegem amploarea și profunzimea demersului.
„Pun aceste detalii în lumină hotărârea cu care cei care au pus la cale și au aplicat lovitura de stat și-au dus planul până la capăt”, conchide Adrian Severin.