MARIUS TUCĂ SHOW | Bătălie aprigă pentru Primăria Capitalei. Cine îl va „doborî” pe Nicușor Dan? Sociologul Mirel Palada: „Sondajele vorbesc!”

Publicat: 22/02/2024, 11:33

Sociologul Mirel Palada și fostul premier Victor Ponta au făcut, în cadrul emisiunii „Marius Tucă Show” de miercuri seara, o analiză și o radiografie a scenei politice din România, după anunțul coaliției PSD-PNL, privind comasarea alegerilor și listele comune pentru europarlamentare. Cine va fi candidatul comun pentru Primăria Capitalei, în lumina ultimelor decizii anunțate? Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă

Atât sociologul Mirel Palada, cât și fostul premier Victor Ponta au recunoscut că, dacă PSD-PNL ies cu un candidat foarte bun pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan este bătut.

„Marius Tucă: Dacă va fi Gabi Firea din partea celor două partide îl bate pe Nicușor?

Mirel Palada: Da, Gabi Firea îl bate pe Nicușor Dan! Burduja nu-l bate. Sondajele vorbesc. Al treilea este doar Piedone care să mai conteze cu adevărat. Firea și Piedone îl bat pe Nicușor, dar Burduja nu!”, a conchis sociologul.

Burduja sau Firea la Primăria Capitalei? Ce a răspuns Marcel Ciolacu

Liderii coaliţiei, Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, susțin că nu au luat încă o decizie privind un posibil candidat comun PNL şi PSD la Primăria Capitalei şi nu au ajuns să discute în detaliu pe marginea acestui subiect.

„În acest moment nu am ajuns să discutăm în detaliu. Și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare. Ne interesează care e profilul candidatului în percepția alegătorilor”, a declarat Ciucă.

De asemenea, Ciolacu a spus că „în următoarea perioadă o să venim cu deciziile politice cela mai bune.”

Aceștia au evitat răspunsul la întrebarea cine are cele mai multe șanse să fie desemnat candidat dintre Gabriela Firea (PSD) și liberalul Sebastian Burduja. „Amândoi. 50% fiecare”, a răspuns zâmbind Ciolacu.

În privința unei modificări a Codului Administrativ pentru a susține ambițiile politice ale Coaliției, Ciucă spune că actualii primari în funcție trebuie să-și ducă mandatul până la capăt. „E nevoie de o corelare”, a apus el.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au anunțat oficial deciziile din Coaliție

Alegeri europarlamentare comasate cu cele locale, în iunie, liste comune PSD-PNL pentru Parlamentul European, prezidențiale în septembrie și parlamentare în decembrie. PSD și PNL au convenit asupra calendarului electoral al anului 2024.

Chiar dacă Nicolae Ciucă avea mandat de la PNL doar pentru comasarea localelor cu europarlamentarele și liste comune pentru alegerile pentru Parlamentul European, Marcel Ciolacu a anunțat și devansarea prezidențialelor care ar urma să aibă loc în septembrie.

Ciucă a explicat că a discutat această variantă cu Ciolacu și va merge și în fața liberalilor să ceară un vot.

Care este calendarul electoral și strategia prezentate de Ciucă și Ciolacu:

  • alegerile europarlamentare și locale vor fi comasate și se desfășoară pe 9 iunie
  • PSD și PNL vor candida pe liste comune la alegerile europarlamentare fiecare partid va avea candidați proprii la alegerile locale, nefiind excluse alianțe punctuale în teritoriu
  • alegeri prezidențiale în septembrie – date avansate: 1-15 septembrie sau 8-22 septembrie
    alegeri parlamentare în decembrie

În privința unei alianțe și după europarlamentare și un candidat comun PSD-PNL pentru prezidențiale, Ciolacu și Ciucă au spus că aceste decizii se vor lua abia după alegerile europarlamentare.

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au spus că deciziile luate au avut la bază interesul românilor, nu interesul celor două partide.

„Decizia vizează stabilitatea țării și coerența actului de guvernare, ține cont de interesul cetățenilor. Din discuțiile pe care le-am avut românii își doresc stabilitate.(…) În această perioadă nu ne putem permite să fragilizăm ce ține de stabilitatea țării pentru micile orgolii politice”, a spus liderul PNL.

„Nu am nicio reținere de a mă angaja în acest proiect politic. O putere politică trebuie să-și asume lucruri în momente dificile și să facă mai puține calcule electorale. (…) Faptul că am decis să facem această comasare nu e împotriva democrației, e un vot în plus pentru democrație”, a declarat și liderul PSD.

O discuție despre un prezidențiabil comun, abia după 10 iunie

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au evitat să răspundă clar despre un prezidențiabil comun în septembrie, susținând că o discuție după cum se vor poziționa cele două partide se va lua după alegerile europarlamentare și locale.

„Mă interesează foarte mult să văd decizia românilor la votul pe 9 iunie şi sunt ferm convins, ca şi acum, venim în faţa dumneavoastră pe 10 iunie şi să spunem ce am decis. Cel mai important este ca până atunci cele două mari partide să aibă acel program de ţară pregătit să îl prezentăm românilor”, a spus Marcel Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

COALIȚIA a decis comasare și liste comune / Ciolacu: Comasarea este un vot în plus pentru democrație / Ciucă: Românii își doresc liniște

Ședința PSD înaintea coaliției /Vot unanim pentru comasare / Marcel Ciolacu: Lista europarlamentarelor va fi deschisă de o femeie

Ședința PNL înaintea coaliției / Vot pentru liste comune PSD / STENOGRAME. Ce le-a spus Ciucă liberalilor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...