Victor Ponta: „Ne-am uitat la SUA ca la țara făgăduinței. Este mult mai puțină democrație acolo. Nu poți spune tot ceea ce gândești”

Publicat: 26/09/2023, 09:00
Actualizat: 26/09/2023, 11:33

Victor Ponta, fost premier al României, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. El este de părere că libertatea de exprimare și democrația este mult mai limitată în Statele Unite decât în multe dintre țările europene. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.

„Lumea zice așa, „domne’, nu mai poți te uiți pe Netflix, obligatoriu Albă ca Zăpada trebuie fie neagră, Superman, gay”, în schimb, tot filmele americane, fie că te uiți la Snowden, despre ce au greșit ei și despre ce greșesc ei, despre cum încalcă ei regulile, tot acolo le vezi. Tocmai asta e farmecul american, ei sunt la extreme”, spune Victor Ponta.

Marius Tucă, despre ce crede fostul jurnalist Fox News, Tucker Carlson, că a ajuns presa americană:

„El spune „sistemul nostru se prăbușește în timp real, iar jurnaliștilor le e frică”.

„Tucker Carlson dat un interviu într-un ziar elvețian și aflăm de la el guvernul Statelor Unite i-a interzis să-l intervieveze pe Putin în 2021. Păi, cum adică nu lași un jurnalist american, mai ales cum e Tucker Carlson fac un interviu în 2021. Atenție, nu începuse războiul”, spune Marius Tucă.

„Autoritățile americane controlează toate mass-media de câteva decenii, iar cetățenii nu cunosc adevărata stare a lucrurilor”, a spus jurnalistul american Tucker Carlson.

„Am vrut spun ce am avut de spus. Am lucrat la o mulțime de organizații de știri din Statele Unite și toate sunt la fel. Tuturor le este frică nu fie dați în judecată sau se țipe la ei, fie concediați sau umiliți. Dar interesant, niciunul dintre ei nu se teme foarte mult greșească. Asta nu este o preocupare. Ei nu sunt îngrijorați de acuratețe atât de mult cât sunt îngrijorați de faptul nu sunt la modă sau spun ceva interzis.

Nu sunt cu adevărat îngrijorați ca nu cumva nu spună adevărul. Ai crede dacă ai conduce organizație de știri, principala ta preocupare ar fi faci bine și ai fi îngrozit dacă cineva ar greși. Dar aceasta nu este preocuparea lor principală și nu doar la Fox. Am lucrat la CNN, am lucrat la IPS, am petrecut 1 an lucrând la ABC. Cu siguranță a fost în preajma multor companii de știri și toate sunt la fel. Toți sunt oamenii înfricoșați, care câștigă mai mult decât ar trebui probabil și sunt îngrijorați își vor pierde locuri de muncă. Ocazional vei găsi o persoană curajoasă, dar acestea sunt foarte, foarte rare”, spune jurnalistul american, citat de Marius Tucă.

„Sistemul e mult mai puternic acum”

„Sistemul, în acest moment, este mult mai puternic decât era sistemul în America, în Europa, în România, unde vrei, în sensul de a impune restricții, de la faptul au putut ne țină în casă, că, până la urmă era libertatea mea de a vrea iau Covid-19 și să mor.

Poți spui „domne, nu te primesc în spital,  ai umblat de nebun”, până la faptul într-adevăr, totul se fetișizează. Și aici pot înțeleg anumite lucruri pe care le spune Victor Orban despre politica din America. Noi, românii, ne-am învățat minte să nu spunem nimic… buni toți, democrați sau republicanu, toți lucrăm cu toții. Orban își permite chestia asta. Dar, e o fetișizare. Evident e mult mai puțină democrație, mult mai puțin în Statele Unite și în Europa”, spune Ponta.

„Lumea s-a schimbat”

Întrebat ce s-a întâmplat de este mai puțină democrație, Victor Ponta spune:

S-a schimbat lumea. Mie mi se pare următorul lucru: dacă te duci în față la Casa Albă și cu pancardă cu „f**k Trump” sau „f**k Biden”, ok, democrație. Chiar nu cred că-ți face nimeni nimic. Dacă te duci și scrii „f**k Zelenski”, domne, ai încurcat-o rău de tot, ești cu rușii. Ți se taie contul bancar, ești dat afară de la muncă… „dar de ce n-am voie spun de toată lumea ceva ce o gândesc”… N-ai voie. E o poliție a gândirii care s-a extins”, a declarat Victor Ponta în emisiunea lui Marius Tucă transmisă de Gândul.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Ca în filmele cu ... polițiști. Doi agenți de la Poliția Locală Constanța, de râsul...
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii