VIDEO Câciu: „Noi nu suntem în situația de recesiune și suntem mult departe de criză, dar suntem în zona de presiune recesionistă”

Publicat: 23/08/2022, 22:38

România nu este în situația de recesiune și suntem mult departe de criză, dar suntem în zona de presiune recesionistă, iar un eventual șoc în economia europeană va fi resimțit și la noi, spune ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, invitatul lui Marius Tucă la ediția specială, transmisă live de Gândul.

Întrebat dacă ne așteaptă o criză globală, ministrul Finanțelor a declarat: „Eu vreau cred nu va fi această criză globală. Evident presiuni de recesiune vor fi, pentru  inflația și incertitudinea pe lanțurile de aprovizionare poate să-ți conducă la un moment dat la un blocaj al ofertei, nu se mai valorifică și atuncea ai ceea ce se numește recesiune.

Pentru cei care nu știu, recesiunea este un o temperatură înaintea răcelii. Se întâmplă înaintea crizelor. Recesiunea este o situație negativă, dar nu este chiar egalul unei crize. Poate fi premergătoare unei crize.”, a spus Câciu.

Ministrul a precizat că România nu se află în prezent într-o situație de recesiune economică, însă ne aflăm zona de presiune recesionistă.

România nu este în recesiune economică

„Noi nu suntem în situația nici de recesiune și suntem mult departe de criză, dar suntem în zona de presiune recesionistă. De ce? Pentru elementele acestea, puseu inflaționist și șocurile pe lanțurile de aprovizionare conduc la niște riscuri.

Și asta o simte orice antreprenor din România, dincolo de incertitudinea costurilor pe care o are și se confruntă din de la energie până la chiar materiile prime, sau orice orice element de cost, nu mai are o predictibilitate și puterea de cumpărare în zona de puseu inflaționist, fie discutăm de puterea de cumpărare a companiilor, pentru schimburile comerciale, fie discutăm de puterea de cumpărare a oamenilor – scade, erodată de de costurile mai mari cu care oferta începe se valorifice. Și atunci presiunea n-ai cum spui nu există”, a afirmat el.

România este o țară dependentă de economia europeană

Ministrul Finanțelor spune că România este dependentă de economia Europeană și un eventual șoc în motorul economiei – Germania va fi resimțit și la noi.

„România este o țară dependentă de economia europeană. Și atunci, dacă un șoc recesionist s-ar întâmpla în Europa, sunt semnale și vedem cum funcționează economia Germaniei, care a stagnat în trimestru II, vei importa și dacă tu ești o în regulă cu ceea ce îți faci în casa ta, vei importa la un moment dat această acest șoc recesionist”, a precizat Adrian Câciu.

El spune că România trebuie să mențină un echilibru în zona economică pentru a estompa cât mai mult un eventual șoc venit din zona UE.

„Ceea ce trebuie noi facem este susținem un echilibru în zona economică, astfel încât efectele nu fie nici foarte rapide, să-l simți din prima, zic așa, ieși șocul puternic și 2 –  eventual, chiar le estompezi.  

Eu am fost și criticat am fost destul de deschis când am spus  mai urmează 2-3 luni complicate. Trebuie știi la ce te aștepți, pentru până la urmă, nu există cineva cu baghetă magică oprească această criză”, a spus ministrul.

Află totul despre războiul din Ucraina doar la Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Alexandru Tosa
Student al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa GÂNDUL, unde tratează subiecte politice, atât la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase