VIDEO | Dan Dungaciu, analist de politică externă: „Uniunea Europeană se duce către o irelevanță din punct de vedere strategic”

Publicat: 01/11/2022, 12:45

Dan Dungaciu, analist de politică externă, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Geopoliticianul a afirmat că Uniunea Europeană și Federația Rusă sunt victime colaterale ale războiului.

„Uniunea Europeană se duce către o irelevanță din punct de vedere strategic. Poziția de autonomie strategică pe care au gândit-o anumiți lideri europeni, nu mai are nicio valoare acum.

Schimbarea este irelevanța strategică a Uniunii Europene. Ca Europa devină strategică, să devină un actor important, trebuie facă un parteneriat cu Rusia.

Răspunsul americanilor a fost că ei nu o permită ca enormele resurse rusești fie puse împreună cu enorma piață și capitalul Uniunii Europene. Urmează o irelevanță a Uniunii Europene.

În acest moment, Uniunea Europeană și Federația Rusă sunt victime colaterale ale războiului. După Ucraina, acestea sunt cele mai afectate. Ideea de federalizare a Europei va intra într-o pauză.

Ruperea conductei Nord Stream 2 a fost semnalul clar această legătură potențială dintre Uniunea Europeană și Federația Rusă trebuie ruptă. Europa nu va muri. Trebuie să ne pregătim pentru o Europă care joacă pentru sine.

La nivel de politică externă, Europa va fi mai slabă. Dacă lași democrația funcționeze, Europa nu se va federaliza niciodată. Pentru vocile sunt atât de diferite, nu ne uităm cu toții în același timp în aceeași parte. Nici către Rusia nu ne uităm la fel.

Trebuie să lași decizia statelor mari. Numai așa, Europa poate se ducă mai departe”, a spus Dan Dungaciu.

Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook  Marius Tucă – și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul. Tineți aproape!”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase