GÂNDUL GREEN | Care este rolul Transelectrica în lanțul valoric al energiei electrice

Transelectrica administrează rețeaua de transport a energiei electrice de înaltă tensiune și asigură funcționarea în condiții de siguranță a Sistemul Electroenergetic Național. Rețeaua Electrică de Transport, administrată de Transelectrica, preia energia electrică direct de la producătorii de energie și o introduce în sistem.

Este important de reținut faptul că Transelectrica nu prestează activități de distribuție și nici de furnizare a energiei electrice. Drumul energiei electrice din centralele de producție până la consumator este parcurs cu ajutorul mai multor actori principali ai sectorului energetic: transportator, distribuitor, furnizor.

Transelectrica este transportatorul, operatorul care preia energia produsă la tensiuni înalte și o introduce în sistem. De aici, energia este preluată de un alt actor, respectiv distribuitorul, care prin rețeaua distribuție o aduce până la contorul nostru de acasă.

Apoi intervine relația comercială, gestionată de furnizor, către care consumatorul achită factura pentru energia consumată. Precizările au fost făcute de ing. Adrian Dima, de la Dispecerul Energetic Național Transelectrica, în cadrul emisiunii GÂNDUL GREEN.

„Cu cât tensiunea este mai mare, cu atât pierderile sunt mai mici”

GÂNDUL GREEN – emisiune de educație ecologică – a demarat o serie de ediții prin care publicul să fie informat despre rolul și locul fiecărui jucător angrenat în traseul energiei electrice de la producție la consumatorul final.

“Energia electrică este preluată de la producători, din centrale, și transportată la tensiuni de 400 și 220 kV de operatorul de transport și sistem, Transelectrica. Este transportată la astfel de tensiuni deoarece o rețea ideală este aceea fără pierderi de putere. Este destul de greu de îndeplinit acest lucru, însă cu cât tensiunea este mai mare, cu atât pierderile sunt mai mici”, a declarat ing. Adrian Dima, la GÂNDUL GREEN.

Conform acestuia, rețeaua națională de transport al energiei electrice este formată din peste 9.000 de km de linii electrice aeriene și 81 stații electrice de transformare aflate pe întreg teritoriul țării.

“Stațiile de transformare ale Transelectrica sunt situate la periferiile localităților. De obicei, în jurul lor se află stâlpi electrici zăbreliți, din metal de dimensiuni foarte mari, de circa 40 de metri”, a adăugat responsabilul Transelectrica.

„Transelectrica nu prestează activități de furnizare a energiei electrice”

După ce tensiunea energiei electrice este scăzută în stațiile de transformare, la 110, 20 și 10 kV, este preluată de rețele de distribuție, care și gestionează rețelele de medie și joasă tensiune.

În România există mai mulți distribuitori de energie electrică.

“Relația comercială este întreținută de un furnizor. Acesta este o persoană juridică ce prestează activități economice de vânzare a energiei electrice în baza unei licențe emisă de ANRE. Transelectrica nu prestează activități de furnizare a energiei electrice”, a completat ing. Adrian Dima.

  • Transelectrica, companie națională care prestează un serviciu public, administrând rețeaua de transport al energiei electrice de înaltă tensiune, ocupă locul central în lanțul valoric.
  • Traselectrica asigură preluarea energiei electrice direct de la producători și introducerea în sistem.

Transelectrica reprezintă, de asemenea, principalul responsabil pentru asigurarea siguranței Sistemului Electroenergetic Național, echilibrând permanent producția de energie cu consumul de energie electrică.

Transelectrica este și legătura României cu rețeaua europeană interconectată de transport al energiei electrice din Europa, fiind membru al ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorlor de Transport pentru Energie Electrică).

În prezent, România este interconectată cu Europa prin intermediul a 9 linii de interconexiune de 400 kV cu o capacitate transfrontalieră de 3700 MW.


Citește și:

VIDEO | Alexandra Bocșe: „România și-a redus emisiile de carbon. Anul de referință pentru emisii este 1990”

EXCLUSIV VIDEO | Geanin Șerban, OIREP Ambalaje: ”Sintagma «cantitățile care intră în instalația de reciclare» trebuie clarificată”

EXCLUSIV VIDEO Geanin Șerban, OIREP Ambalaje: „Ministerul să fie conștient că anumite lucruri nu funcționează. Să reglementăm, nu să interpretăm”

EXCLUSIV VIDEO | România riscă să plătească milioane de euro pentru depozitele de deșeuri neînchise. Fechet: ”Mă tem că va fi o condamnare în toamnă”

EXCLUSIV VIDEO | OUG 125/2022, tratament discriminatoriu între stat și privat și între privați

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Jocul lui Darwin: Cum a ajuns un fost gamer de 20 de ani unul dintre...
Palatul Kensington, anunț de ultimă oră despre Kate Middleton. Scenariul de care se temeau cu...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
Veșnic tânără! Are 74 de ani, dar arată fabulos. Mulți nu îi dau vârsta: ce...
Patrizia şi Bianca, tinerele românce luate de ape în Italia, au fost găsite moarte. Cristian...
Ei sunt cei trei tineri dispăruți în urma inundațiilor din Italia! S-au îmbrățișat în timp...
Breaking News: Au fost găsite trupurile celor două fete înghițite de apele învolburate din Italia:...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
După ani de limbaj diplomatic, Zelenski a erupt şi a lansat acuzaţii la adresa Chinei:...
NU LUAȚI SCOICILE de pe plajă! Ce PERICOL se ascunde în ele?
Interdicție pentru toată România. Legea a intra deja în vigoare: Sunt obligați
Urmează ce e mai rău în România. Vreme teribilă în iunie
Diana Bulimar a fost cerută în căsătorie. Care a fost reacția sportivei când a văzut...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Marina Almășan a izbucnit în lacrimi pe scenă datorită lui Fuego: ”A reușit să mă...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Primul cal sculptat are o vechime de 35.000 de ani
×