VIDEO | Cezar Florea, bibliofil: „Eu cred că adevăratul debut al lui Eminescu a fost în revista Familia”

Publicat: 29/11/2022, 23:30

Cezar Florea, bibliofil, a fost invitatul emisiunii Față în față cu Ion Cristoiu. Acesta spune că fiecare deschidere a unei cărți care are peste 80 de ani o va deteriora. Urmăriți aici, integral, emisiunea „Față în față cu Ion Cristoiu”

„În cazul în care vrea citesc o poezie de Eminescu, niciodată nu aș citi-o din edițiile Eminescu pe care le dețin. În clipa în care încep o răsfoiesc, se va deteriora. Fiecare desfacere, fiecare citire a unei cărți care are mai mult de 80-100 de ani se va deteriora. Dacă vrei citești conținutul ei, poți să-l citești într-o retipărire.

Eu am cărți pe care le-am deschis doar în clipa în care le-am cumpărat și pe care de 10, 15 sau chiar 20 de ani le țin într-un sertar și nu le deschid. Cea mai importantă tipăritură de Eminescu este numită Lăcrămioarele învățăceilor.

Nu știu existe un exemplar complet din Lăcrămioarele învățăceilor, unde se pare că a debutat Mihai Eminescu. De ce spun se pare? Pentru că debutul lui Eminescu a a avut loc în același an în revista Familia.

Se știe că publicarea Lăcrămioarelor a fost la moartea lui Aron Pumnul. Eu cred că adevăratul debut al lui Eminescu a fost în revista Familia, pentru faptul acolo avem o dată certă”, a spus Cezar Florea.

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase