VIDEO | „Nu aveam cum să jucăm o carte teritorială”

Publicat: 28/02/2023, 23:37

Adrian Severin, fost ministru de externe și fost europarlamentar, a fost invitatul lui Ion Cristoiu într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta afirmă că se dorea un echilibru între o Ucraină independentă, suverană, integrală din punct de vedere teritorial și Federația Rusă. Urmăriți aici, integral, emisiunea „Față în față cu Ion Cristoiu”

„În 1997 când eram Ministru de Externe am declarat securitatea României depinde și de integritatea teritorială, independența, suveranitatea unei Ucraine democrate. Această formulare este valabilă și astăzi.

Aveam în vedere o Ucraină care fie democrată, deci, ducă o politică pacifică și fie un stat tampon între noi și o Rusie încă mare, ale cărei apetituri imperialiste puteau oricând să renască. Era limpede că Rusia post-sovietică va urmări să obțină un statut la nivel global, post-sovietic, post-imperial, neo-imperial, un statut de prim rang la masa marilor puteri ale lumii.

Doream existe un echilibru între o Ucraină independentă, suverană, integrală din punct de vedere teritorial și Federația Rusă. Nu aveam cum să jucăm o carte teritorială. Avem de-a face cu o mică bucată din vechiul imperiu sovietic, era vorba de Ucraina Sovietică, Republica Socialistă Sovietică Ucraineană.

Această republică nu era un stat național și nici vorbă ideea națională a sovieticilor nu era aceea pe care o împărtășim noi. Republica Moldova de astăzi tot un stat post-sovietic este”, a spus Adrian Severin.

Emisiunea o puteți urmări pe gandul.ro, pe pagina de Facebook Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase