70.000 de români au ales să facă Paștele la pensiuni. Care au fost cele mai căutate zone

Publicat: 21 04. 2014, 15:49

În România sunt circa 5.000 de pensiuni, iar capacitatea totală de cazare este estimată la aproximativ 100.000 de locuri. Astfel, gradul de ocupare a ajuns, în perioada Paștelui, la 70%.

„Este normală preferința românilor pentru pensiunile din sate, în special în perioada de Paște, atunci când dorim cu toții să beneficiem de un mediu liniștit, cu tradiții, alături de familie. De altfel, de Paște, turismul rural reprezintă, în continuare, prima opțiune turistică a românilor pentru țara noastră. Este drept, vremea ploioasă a constituit un impediment și au fost turiști care au renunțat la sejururile lor însă, cu toate acestea, gradul de ocupare al pensiunilor de Paște a rămas destul de ridicat”, a declarat Maria Stoian, președintele fondator al ANTREC.

Ea estimează că în acest an, de 1 Mai, se va înregistra o creștere substanțială a numărului turiștilor care aleg pensiunile românești.

În acest an, cei mai mulți români au ales mai mult de 3 nopți de cazare pentru regiuni mai îndepărtate sau mai izolate, precum Maramureș, Neamț sau Delta Dunării. Cea mai căutată zonă de relief a fost cea submontană. În medie, un sejur de 3 nopți cu demipensiune s-a încadrat în intervalul 450 – 600 de lei de persoană.

Potrivit asociației, în ultimii ani s-a diversificat agrementul la pensiuni. Turiștii cu spirit de aventură pot practica raftingul pe râuri precum Bistrița, Jiu sau Arieș, ciclism, beneficiază de programe de picnic (inclusiv în Delta Dunării), au incluse în program vizite la mănăstiri, plimbări cu căruța trasă de cai etc. Pensiunile au pregătit pentru turiști, în funcție de numărul de nopți pentru care au optat, pachete de servicii cu picnicuri în natură, servicii tip spa/relaxare, închiriere biciclete, propuneri drumeții etc.

Cei mai mulți străini care au ales România în perioada de Paște au optat, de asemenea, pentru turismul rural. De exemplu, în Bihor au venit turiști maghiari și polonezi (ținând cont că în acest an a coincis, ca dată Paștele ortodox cu cel catolic și protestant), iar în Maramureș, francezi, italieni, britanici etc.

ANTREC estimează că 2014 va fi un an bun pentru turismul rural autohton, iar cererea va crește față de anii trecuți, „în contextul în care din ce în ce mai mulți români doresc pentru concediile lor tradiții, gastronomie de calitate și eco, liniște și natură, alături de familie”.