A pierdut job-ul pentru că a folosit aceste CUVINTE TOXICE la interviul de angajare

Publicat: 18 02. 2015, 18:12
Actualizat: 02 06. 2015, 16:46

Ești învățat mereu ce ar trebui să spui la interviul de angajare pentru a obține job-ul dorit. Puțini vorbesc însă despre cuvintele pe care ar fi bine să le eviți pentru a avea parte de o întâlnire încununată cu succes cu viitorul angajator.

Specialiștii în domeniul resurselor umane le numesc „cuvinte toxice”. Este vorba, de fapt, despre cuvintele deranjante sau folosite atât de mult, încât au devenit un clișeu. Dacă nu le eviți, ele te pot distruge la interviul de angajare. Lista completă o găsești mai jos.

Nu

Atunci când recrutorul îți pune o întrebare simplă nu trebuie să dai răspunsuri dintr-un singur cuvânt. Evită pe cât posibil să răspunzi la o întrebare printr-un simplu „Nu”.

De exemplu, dacă ești întrebat dacă știi să folosești un anumit program pe calculator și nu ai astfel de competențe ar trebui să dai un răspuns de tipul – „Încă nu am avut șansa de a învăța programul, dar sunt interesat de acest lucru”.

Ăă…

Decât să te bâlbâi sau să faci pauze deranjante în care să spui mereu „ăă…” înainte să dai un răspuns, mai bine taci și te gândești ce vrei să spui, după care să vorbești. Dacă te bâlbăi și înlocuiești pauzele de vorbire cu „ăă…”, recrutorul poate considera că ai venit nepregătit la întâlnire sau că nu ești atent la discuție.

Mișto, nașpa

Evită argoul atunci când mergi la interviul de angajare. Profesionistul din fața ta nu trebuie să își folosească „dicționarul urban” atunci când discută cu tine.

Noi

Dacă folosești cuvântul „noi” de prea multe ori în timpul conversației atunci când vorbești despre sarcinile de la locul de muncă sau despre reușitele tale, recrutorul poate să înceapă să se întrebe dacă tu ai fost cel cu rezultate bune sau echipa ta a fost cea responsabilă pentru reușitele pe care le expui.

Dedicat, motivat, lucrez bine în echipă, sinergie

Evită limbajul pe care îl folosești, în mod normal, în CV și jargonul. Cuvinte ca cele de mai sus sunt foarte des utilizate în timpul interviurilor. Dacă vrei să arați cât de dedicat sau de motivat ești, dă mai bine un exemplu din experiența de muncă pe care o ai. Exemplele te ajută, totodată, să fii mai convingător.

Urăsc

Nu este bine să spui că „urăști” ceva în timpul interviului de angajare, indiferent că este vorba despre un job, despre un șef sau despre foști colegi de la locul de muncă.

Perfecționist

Să spui că ești o persoană perfecționistă a devenit un clișeu folosit în special atunci când posibilul angajator îți pune întrebarea „Care este cel mai mare defect al tău?”. Evită-l pentru că orice recruiter bun nu va fi impresionat de un astfel de răspuns.