Acțiunile „Eurotunnel” au intrat la apă după Brexit

Publicat: 24 06. 2016, 16:17
Actualizat: 30 08. 2016, 16:34

Pentru investitori, ieșirea Marii Britanii din UE nu poate decât să fie nefastă în ceea ce privește dezvoltarea Eurotunnelului.

„Problema referendumului nu ar trebui să afecteze activitatea în privința concesiunii tunelului săpat sub Canalul Mânecii, iar compania își menține obiectivele”, a declarat Jacques Gounon, președintele companiei Eurotunel, înainte de debutul tranzacțiilor la bursă.

După inaugurarea tunelului în 1994, toată activitatea societății a fost din ce în ce mai legată de relațiile dezvoltate între Marea Britanie și restul Europei. În viziunea analiștilor, victoria taberei care a dorit ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană riscă să aducă penalizări Eurotunnelului. Compania este dependentă de lira sterlină și de economia britanică. În prezent, societatea riscă să piardă mult pe aceste două terenuri.

În urma rezultatului referendumului, lira a înregistrat cea mai mare scădere din 1985, respectiv 10% în raport cu dolarul american.

Joi, Marea Britanie a votat părăsirea Uniunii Europene, în cadrul unui referendum istoric care cutremură blocul comunitar și nu numai. Premierul britanic David Cameron și-a anunțat, vineri dimineață, demisia din funcție după rezultatele Brexitului, precizând că ”țara are nevoie de o nouă conducere” și că va mai rămâne în funcție trei luni. La 43 de ani după integrarea în UE, aproape 51,9 la sută dintre cetățenii britanici, mai exact 17.410.742, au votat pentru ieșirea țării din Uniunea Europeană, iar 48,1 la sută, adică 16.141.241, pentru rămânere,potrivit rezultatelor finale. Prezența la vot la referendum a fost de 71,8%, cea mai mare în cazul unui scrutin din 1992 încoace.