Activarea acestei setări face Google Chrome, programul cu care majoritatea românilor intră pe internet, mult mai rapid

Publicat: 15 12. 2023, 07:17
Actualizat: 15 12. 2023, 07:53
Google Chrome este cel mai popular browser din România. (Sursa foto: Profimedia Images)

Google Chrome este cel mai popular browser din lume și din România. Nu este cel mai rapid program de navigare pe internet, dar oamenii îl preferă datorită designului intuitiv și pentru că este ușor de utilizat.

Potrivit serviciului StatCounter, în România Google Chrome aere o cotă de 74,29% pe piața browserelor de internet pentru PC-uri.

Citește și: Cum îți „ușurezi” smartphone-ul Android pentru a fi mai rapid de sărbători

Chrome poate fi făcut să fie semnificativ mai rapid prin activarea unei setări. Operațiunea este simplă și poate fi efectuată de oricine. Activarea accelerării hardware (hardware acceleration) face programul mai rapid. Această setare îi permite browserului să se folosească de placa video a computerului pe site-urile și în aplicațiile web cu grafică avansată sau conținut video, precum Picsart sau YouTube.

Activarea setării se face rapid. Utilizatorii trebuie să meargă la Settings/Setări > System/Sistem > Use hardware acceleration when available/Folosește accelerarea hardware când este disponibilă.

Pentru a vedea mai multe informații despre resursele grafice folosite de browser, puteți tasta „chrome://gpu/” în bara de adrese a Chrome.

Ștergerea cache, o altă operațiune prin care Google Chrome „prinde viteză”

Tot pentru a mări viteza Chrome este recomandată curățarea regulată a memoriei cache a programului. Pașii sunt următorii:

1. Pe computer, deschideți Chrome.
2. În dreapta sus, dați clic pe Mai multe (cele trei puncte dispuse vertical).
3. Dați clic pe Settings/Setări apoi Privacy and security/Confidențialitate și Securitate.
4. Selectați Clear browsing data/Ștergeți datele de navigare. În partea de sus, alegeți un interval de timp. Pentru a șterge tot, selectați All time/Dintotdeauna.
5. Pentru o curățare profundă, bifați casetele de lângă Cookies and other site data/Cookie-uri și alte date privind site-urile și Cached images and files/Imagini și fișiere memorate în cache.
6. Dați clic pe Clear data/Ștergeți datele.

Cei care parcurg și pasul 5 vor trebui să se autentifice din nou pe unele site-urile pe care erau autentificați.

Citește și: Cum îți alegi, simplu, parole – puternice, diferite și pe care nu trebuie să le memorezi – pentru toate conturile tale online