INVESTIȚII. În vremuri de pandemie, fermierii își pot uda plantațiile și prin telefon

INVESTIȚII. În vremuri de pandemie, fermierii își pot uda plantațiile și prin telefon
Producătorul de cătină, Horia Bucin, a investit într-un sistem de irigații prin picurare
Publicat: 15/04/2020, 11:12
Actualizat: 15/04/2020, 11:18

În contextul în care micii producătorii agricoli se străduie din răsputeri să livreze consumatorilor produse proaspete și sănătoase în vreme de #coronacriza economică, dar cu un nivel de inovare adaptat posibilităților, există și români care au accesat fonduri europene pentru dezvoltare rurală și au investit în tehnologie de ultimă oră, astfel încât să optimizeze activitatea în fermă până la nivel de secundă.

Mai exact, vorbim de elementul inovativ prezent în cadrul unei investiții în exploatații pomicole prin subMăsura 4.1a din PNDR 2020, dezvoltată de ferma Bucin Agro SRL.

Concret, producătorul de cătină, Horia Bucin, a investit într-un sistem de irigații de proveniență israeliană, care permite monitorizarea permanentă a cantității de apă, a fertilizanților aplicați, în fiecare zonă a plantației, indiferent de oră și indiferent de locul în se află beneficiarul, prin intermediul unei aplicații care se poate instala și pe telefonul mobil.

„Sistemul de irigații pe care îl utilizez este atât de performant, încât îmi asigură aceeași cantitate de apă și la prima plantă, și la ultima plantă, iar când este vorba de 25 de hectare de plantație și de forme de relief diferite, acest aspect este extrem de important din punct de vedere al eficienței utilizării apei, a energiei, dar mai ales a bunăstării plantelor”.

„Am optat pentru a îngropa furtunurile prin care se face irigarea prin picurare, astfel încât să mă asigur că toată cantitatea de apă ajunge direct la rădăcină, exact unde trebuie, cu zero pierderi prin evaporare, și cu o eficiență maximă a consumului de apă și de energie.

„Mi-am descărcat pe telefonul mobil o aplicație dedicată, m-am conectat imediat la sistemul de irigații și am putut accesa toate funcțiile de monitorizare și de control a instalației mele de irigații. Văd și pot să controlez câți metri cubi de apă dau pe fiecare hectar în orice moment. În același timp, sistemul mă atenționează imediat dacă am o defecțiune.

„De exemplu, dacă mi-a trecut tractorul și mi-a secționat un furtun, sistemul mă anunță prin aplicație că este o problemă, oprește irigarea pe secțiunea respectivă și continuă să irige pe celelalte zone. Astfel, evit o pierdere foarte mare de apă, deteriorarea sistemului și distrugerea respectivei zone din plantației”, a declarat prin AFIR pentru Gândul.ro, Horia Bucin, beneficiarul proiectului.

Acesta a mai precizat că următorul pas în dezvoltarea exploatației sale este achiziționarea unei stații meteorologice asociate cu un sistem de sonde în pământ, care să-i permită o automatizare completă, inclusiv prin calcularea cantității de apă din sol și reglarea irigării în funcție de aceasta în corelare cu alți parametrii transmiși de stația meteo.

Irigarea plantației se face din cinci puțuri de mică adâncime, cu diametrul de un metru și adâncimea finală proiectată de cinci metri. Apa captată este condusă la un lacul care are rol de bazin colector, de unde este distribuită prin pompare la sistemul de irigații.

„Avantajul este că, în acest fel, investiția nu afectează stratul de apă subterană de adâncime”, susține investitorul.

Plantația pentru care s-a solicitat finanțare are peste 24,2081 hectare și este situată în localitatea Reghin, județul Mureș, cu finanțare prin PNDR 2020.

Bani europeni pentru crearea unei noi capacități de producție eficiente și competitive în domeniul producției de cătină

„Utilizarea optimă a resurselor existente”

Proiectul aprobat pentru finanțare de către AFIR a fost structurat pe două linii principale. În primă instanță vorbim despre crearea unei noi capacități de producție eficiente și competitive în domeniul producției de cătină, dar și de echiparea acesteia cu sisteme și instalații de irigații prin picurare, respectiv de modernizarea și echiparea unei hale pentru congelarea și depozitarea fructelor. În viziunea beneficiarului, spațiile de depozitare astfel create pot duce la estomparea constrângerilor cu care se confruntă alți producători.

A doua linie a presupus achiziționarea de mașini și utilaje agricole, dar și de echipamente și instalații necesare derulării procesului tehnologic.

Tehnologia modernă utilizată în cadrul fermei, împreună cu materialul plantare de înaltă clasă, din categoria „bază”, duc la obținerea de arbuști care produc fructe de calitate superioară, în concordanță cu cerințele pieței.

Contractul de finanțare pentru înființarea plantației de cătină a fost încheiat în septembrie 2017, iar investiția s-a finalizat în mai 2019.

Valoarea totală a proiectului a fost de 946.667 de euro, valoarea totală eligibilă a proiectului a fost de de 666.667 euro, iar valoarea finanțării nerambursabile acordate prin PDNR 2020 a fost de 280.000 de euro.

„În contextul pandemiei de COVID-19 și nu doar, susținerea producătorilor agroalimentari din România este crucială”, au precizat reprezentanții AFIR pentru Gândul.ro.

Pentru susținerea investițiilor în agricultură și dezvoltare rurală, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a încheiat 466 de contracte în valoare de peste 243 milioane de euro pentru finanțarea investițiilor în exploatații pomicole prin subMăsura 4.1a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Pentru acest tip de investiții, AFIR a primit solicitări de finanțare în valoare de peste 669 de milioane de euro.

Pentru decontarea cheltuielilor efectuate de fermieri, AFIR a plătit până în prezent 93 milioane de euro beneficiarilor subMăsurii 4.1a.

Sursă foto: Pixabay/Shutterstock/caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Cum arată Adi Minune după OPERAȚIA de micșorare a stomacului. E transformat total
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte