Angajații din peste 100 de firme private au primit în acest an salarii mai mari. Care sunt domeniile de activitate

Publicat: 23 10. 2014, 17:08

Salariul mediu brut în firmele din județul Timiș a crescut cu 8% în 2014, aproape dublu față de media națională de creștere a salariilor, care a fost de 4,1%, potrivit ediției din acest an a studiului salarial și de beneficii PayWell România. 

În cadrul studiului au fost analizate salariile din 166 de companii din nouă sectoare economice diferite: sectorul bancar, bunuri de larg consum, produse industriale, IT&C, publicitate, leasing, farmaceutic, retail și centrele de servicii externalizate.

„Dinamica salarială mai accelerată din zona de vest a țării poate fi explicată prin doi factori. Pe de o parte, este o competiție intensă între angajatori, majoritatea organizații cu activitate de producție, care sunt orientați către atragerea și motivarea unei forțe de muncă având profiluri și specializări similare – de exemplu, ingineri sau muncitori calificați. La aceasta se adaugă o disponibilitate limitată a forței de muncă, explicată printr-o rată a șomajului de 3-4% comparativ cu 7% la nivel național”, a declarat Horațiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de consultanță în resurse umane, PwC România.

De asemenea, studiul PwC arată că salariile angajaților din companii cu cifră de afaceri între 25 – 100 milioane de euro sunt mai mari cu 70% comparativ cu salariile celor din companii cu cifră de afaceri de sub 10 milioane de euro și cu 8% comparativ cu cele din companiile cu cifră de afaceri de peste 100 milioane euro. Diferențele sunt similare și din punct de vedere al numărului de angajați.

Nivelul salarial mediu în companiile cu un număr de angajați cuprins între 100 și 1000 este mai mare cu 71% comparativ cu cele cu mai puțin de 100 de angajați, respectiv cu 16% comparativ cu cele cu peste 1,000 angajați.