ANSVSA a retras de la o fermă 14.000 de litri de lapte contaminat cu aflatoxină și a stopat livrările de lapte crud

Publicat: 08 03. 2013, 00:05
Actualizat: 29 07. 2014, 21:25

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a retras de la o fermă aproape 14.000 de litri de lapte crud, după ce verificările au arătat că acesta era contaminat cu aflatoxină. Numele fermei nu a fost precizat.

Laptele contaminat cu aflatoxină – o toxină produsă de sporii ciupercilor și care are efect cancerigen – poate deveni periculos pentru sănătate, în condițiile consumului unor cantități mari, pentru o perioadă îndelungată.

O altă măsură a constat în stoparea livrărilor de lapte crud către toate unitățile de procesare a laptelui, precum și vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte.

În plus, inspectorii ANSVSA vor face verificări în toată țara în ceea ce privește calitatea laptelui folosit ca materie primă.

Decizia a fost luată în urma depistării depășirii limitelor admise pentru aflatoxină la probele de lapte prelevate de inspectorii ANSVSA, de la o fermă, în cadrul programului de autocontrol.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că este greu de spus dacă a băut cineva lapte contaminat cu aflatoxină.

Probele de lapte au fost recolate în 4 martie, iar o zi mai târziu, în urma rezultatelor analizelor, a fost declanșată alerta prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje.

„În aceste condiții, în aceeași zi, întreaga cantitate de lapte din care s-au prelevat probele,  de 13.855 de l a fost sechestrată și au fost stopate livrările de lapte crud către toate unitățile de procesare lapte și vânzarea directă prin intermediul automatelor de lapte”, relevă o notă a ANSVSA.

Probele recoltate urmează să fie analizate în laboratoare și la Institutul de Referință din rețeaua ANSVSA. Primele rezultate ale analizelor vor fi obținute în data de 9 martie.

Cât de periculos este laptele contaminat cu aflatoxină

„Având în vedere faptul că aflatoxinele sunt toxine produse de sporii ciupercilor din genul Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus, care se dezvoltă în semințe de oleoginoase, produse secundare de la fabricarea uleiului (șrot, tărâțe), cereale, s-a dispus prelevarea de probe din furaje și transmiterea lor spre analiză”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Condițiile de depozitare a cerealelor si plantelor influențează dezvoltarea acestor mucegaiuri, creșterea lor fiind favorizata de medii cu umiditate și temperatura ridicate și lipsa ventilației.

 

Joi, un operator economic a anunțat  ANSVSA că, în urma efectuării analizelor pentru determinarea aflatoxinei M1 din probele de lapte recoltate în cadrul programului de autocontrol, există suspiciunea depășirii limitelor admise.

Pentru confirmarea rezultatelor, probele urmează să fie analizate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară. Produsul respectiv a fost retras de la comercializare până la sosirea buletinului de analiză.