ANSVSA: Carnea de cal etichetată drept „vrăbioară de vită” era destinată consumului intern, nu comerțului intracomunitar

Publicat: 20 02. 2013, 19:44
Actualizat: 29 07. 2014, 21:25

Carnea de cal, descoperită de inspectorii ANSVSA într-un depozit frigorific din județul Ilfov și care era etichetată drept „vrăbioară de vită”, era destinată consumului pe piața internă și nu comerțului intracomunitar, potrivit unui comunicat ANSVSA. 

Nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov și situația din alte țări UE

„Menționăm că respectiva carne era destinată consumului pe piața națională și nu comerțului intracomunitar și în consecință, nu se poate face vreo legătură între cazul izolat din Ilfov și situația din alte țări membre ale Uniunii Europene”, se arată în nota ANSVSA.

Inspectorii sanitar-veterinari au precizat că produsul incriminat provenea de la un depozit frigorific din județul Alba Iulia.

„Urmare a dispozițiilor președintelui ANSVSA, de verificare a unităților care comercializează, procesează, depozitează și comercializează carne, în data de 13.02.2013 a fost recoltată o probă de >, de la o societate comercială din jud. Ilfov. Produsul incriminat a fost recepționat de la un depozit frigorific din jud. Alba Iulia”, se mai arată într-un comunicat al ANSVSA. 

Proba era „negativă pentru carne de bovine și câine”

Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară a emis marți buletinul de analiză prin care se confirmă că proba „a fost pozitivă pentru carne de cal, negativă pentru carne de bovine și câine”.

Ca urmare, conform procedurilor, ANSVSA a inițiat alerta în sistemul rapid de alertă.

„În data de 19.02.2013, reprezentanții DSVSA Ilfov au verificat societatea comercială de la care a fost recoltată proba și au fost identificate loturile de carne din care provine carnea, stabilindu-se că aceasta provine de la un depozit frigorific din județul Alba”, spun reprezentanții Agenției Sanitar-Veterinare.

Întreaga cantitate de produse din lotul incriminat a fost sechestrată și au fost dispuse măsuri de retragere a cărnii din piață.

În timpul investigațiilor, administratorul depozitului a recunoscut că etichetau produsele cu etichete false, folosind numele sau datele unor unități autorizate. Inspectorii ANSVSA au solicitat modele de etichete de la cele două posibile unități de origine. Acestea au fost comparate cu etichetele aplicate pe produsele analizate, fiind identificate diferențe semnificative.

Suspectând o posibilă fraudă, conducerea ANSVSA a anunțat și Serviciul de Investigare a Fraudelor, iar președintele ANSVSA, Mihai Țurcanu, a contact telefonic Prefectura județului Alba-Iulia solicitând sprijinul pentru desfășurarea anchetei.

În legătură cu speculațiile privind implicarea unui abator administrat de tatăl președintelui ANSVSA, comunicatul precizează că acel abator nu este autorizat pentru sacrificarea cabalinelor. „Având in vedere că rezultatele de laborator au indicat că produsul analizat este carne de cal, speculațiile apărute în mass-media nu se justifică”, se mai arată în comunicatul ANSVSA.