Apocalipsa francului elvețian nu îi afectează doar pe români. Ce s-a întâmplat cu bugetele unor orașe din Germania

Publicat: 19 01. 2015, 18:21
Actualizat: 21 01. 2015, 13:51

În trecut, împrumuturile în franci elvețieni reprezentau un pariu sigur, pentru că ofereau dobânzi reduse și stabilitate monetară. Astfel, autoritățile locale nu au ezitat să apeleze la băncile din Elveția, pentru a acoperi lacunele din bugetele lor, scrie thelocal.de.

De exemplu, regiunea Ruhr din vestul Germaniei, are acum datorii mai mari cu câteva miliarde de franci elvețieni. Slăbiciunile financiare au fost expuse atunci când Banca Națională a Elveției a anunțat că va permite tranzacționarea liberă a francului elvețian, o măsură opusă controlului monedei în raport cu euro, prin imprimarea de bani, pentru cumpărarea de valută străină.

După șocul produs de franc, datoria municipalității din Essen a crescut cu 70 milioane de euro. „Este o catastrofă”, a declarat Lars Martin Klieve, trezorierul Essen-ului. Potrivit cotidianului Suddeutsche Zeitung, Essen are o datorie de 450 milioane franci elvețieni. Înainte de „francogeddon”, municipalitatea ar fi avut nevoie de 374,3 milioane euro pentru a-și plăti datoriile, iar acum necesită 450 milioane euro.

La momentul obținerii creditului, datoria valora 290 milioane euro. Essen nu este singurul oraș care întâmpină probleme. Bochum înregistrează o datorie de 220 milioane euro. Experții au estimat că datoria publică a Germaniei a crescut cu două miliarde euro, din cauza „apocalipsei francului elvețian”. Cea mai mare bancă germană, Deutsche Bank, precizează că a pierdut 130 milioane euro, după schimbarea politicii în privința francului elvețian.