Asociația Bancherilor amenință cu anchete interne după ce Ziarul Financiar a publicat un document secret

Publicat: 21 11. 2012, 17:54
Actualizat: 04 07. 2013, 01:15

Asociația Română a Băncilor (ARB) investighează cum a apărut în presă scrisoarea adresată BNR, Ministerului Justiției și comisiilor parlamentare privind noile prevederi din codul de procedură civilă care ar putea afecta veniturile din comisioane considerate de instanțe ca fiind abuzive, informează Mediafax.

„Acel material nu trebuia să apară în presă. Investigăm în continuare cum a apărut (…) Acela este punctul nostru de vedere, este adevărat, la care nu mai am nimic de adăugat. Nu trebuia să apară, este o dezamăgire”, a declarat președintele ARB, Radu Ghețea, la un seminar organizat de Alpha Bank, BNR și ARB.

El a arătat că orice instituție sau asociație are dreptul să păstreze confidențialitatea asupra unor lucruri în dezbatere internă sau corespondență cu oficialitățile.

Citește aici articolul în care Ziarul Financiar a prezentat documentul secret al bancherilor

„Este un apel și către receptori că documentele de la ARB sunt documente confidențiale și numai ARB poate decide dacă le face publice”, a spus Ghețea, care a menționat că scrisoarea a fost transmisă și băncilor.

Ziarul Financiar a scris în ediția de miercuri că ARB a transmis mai multe scrisori unor direcții din BNR, precum și Ministerului Justiției, prin care solicită sprijin pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă care va intra în vigoare la 1 februarie 2013 și de care se tem că „ar putea pune în dificultate industria bancară”.

Este vorba despre un articol din Legea 76/2012 care facilitează eliminarea clauzelor abuzive din contractele de credit la nivelul întregului portofoliu de credite specifice acordate de o bancă, ceea ce – susține ARB – ar putea genera pierderi de sute de milioane de euro anual sistemului bancar.

Noua lege îi împuternicește pe judecători să oblige băncile să elimine o clauză abuzivă din toate contractele de același gen atunci când constată existența acesteia într-un anumit caz.

„Băncile nu doar că nu vor mai avea dreptul de a percepe pentru viitor costurile aferente clauzelor declarate ca fiind abuzive, dar se vor vedea obligate să și ramburseze tuturor clienților respectivele costuri percepute în trecut”, se arată într-o scrisoare transmisă Băncii Naționale.

Impactul financiar al acestei prevederi este estimat de bancheri la peste 600 milioane de euro anual. ARB recunoaște existența unor „posibile erori izolate apărute în practica instituțiilor de credit în trecut”, dar consideră că instanțele nu sunt pregătite să aprecieze just clauzele din contracte.

Îngrijorarea bancherilor vine în contextul în care mii de clienți persoane fizice au denunțat în ultimii ani clauzele abuzive din contractele de credit, iar în unele cazuri băncile au fost obligate să returneze o parte din comisioane sau să reducă drastic marjele de dobândă aplicate.