Autostrada Sudului intră în linie dreaptă. Ce firmă a ales CNADNR pentru elaborarea studiului de prefezabilitate

Publicat: 12 12. 2012, 11:33
Actualizat: 30 07. 2014, 01:20

Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) a anunțat luni că Expert Proiect 2002 SRL este firma care a câștigat licitația pentru contractul de elaborare a studiului de prefezabilite aferent Autostrăzii Sudului.

Noua autostradă va face legătura între București și Timișoara, prin partea de sud a României.

Mircea Pop, directorul general al CNADNR, declarase la finele săptămânii trecute pentru gândul, cu ocazia inaugurării ultimului tronson al autostrăzii care leagă București de Constanța, că a fost desemnat câștigătorul licitației pentru elaborarea studiului de prefezabilitate aferent Autostrăzii Sudului, fără a dori să precizeze și numele firmei.

Valoarea ofertei câștigătoare este de 781.851 lei (fără TVA), (echivalentul a circa 173.700 euro) iar durata contractului este de 6 luni. „Contractul va fi semnat după finalizarea perioadei de depunere a eventualelor contestații”, se arată într-un comunicat al Companiei Naționale de Autostrăzi.

În anunțul publicat în octombrie de Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale privind organizarea licitației aferente întocmirii studiului de prefezabilitate (SPF) pentru noua autostradă se menționa că valoarea estimată pentru elaborarea SPF este de 4,5 milioane de lei (circa un milion de euro), fără TVA.

Contracte cu statul

Expert Proiect 2002 SRL a avut în 2011 un profit de 379.586 lei, la o cifră de afaceri de 6.187.566 lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor. Anul trecut firma a avut un număr mediu de 35 de salariați. 

Firma a fost dezvoltată de doi parteneri, de profesie ingineri, Cristian Borbeli și Cristian Vîlcu, potrivit site-ului acesteia. „Incă de la începuturile existenței firmei s-a dorit implementarea unei politici de personal adaptate nevoilor și personalității diverse a oamenilor. Aspirația conducerii firmei in privința relatiilor interumane din cadrul societății este bazată pe conceptul social al familiei”, se arată pe website-ul firmei declarate câștigătoare a licitației. 

Expert Proiect 2002 se mândrește cu faptul că a obținut, de-a lungul timpului, mai multe contracte cu autorități ale statului, la capitolul „clienți” pe site fiind menționate două ministere – Ministerul Dezvoltării, Ministerul Transporturilor -, precum și CNADNR. La acestea se adaugă o listă de opt consilii județene – Dâmbovița, Iași, Sălaj, Cluj, Arad, Ilfov, Călărași și Giurgiu – și 13 primării – Primăria Municipiului București, Primăria Sector 2, primăriile din Constanța, Iași, Târgoviște, Zalău, Vatra Dornei, Mangalia, Ovidiu, Pașcani, Voluntari, Fetești, Kogălniceanu.

Gândul a scris în octombrie că românii ar putea circula, în câțiva ani, pe o nouă autostradă – Autostrada Sudului – care va face legătura între București și Timișoara, prin partea sudică a României.

Pe unde va trece Autostrada Sudului

Deocamdată, traseul Autostrăzii Sudului nu este clar definit. CNADNR a propus patru variante de traseu pentru noua autostradă.

Firma care va câștiga licitația pentru elaborarea studiului de prefezabilitate va trebui să recomande un „scenariu optim”, precum și „avantajele scenariului recomandat”, potrivit documentației de atribuire.