Avertismentul băncilor pentru guvernul britanic. Cât ar putea pierde după Brexit

Publicat: 05 10. 2016, 11:57
Actualizat: 21 03. 2019, 12:47

Firmele din industria financiară cer din nou obținerea unui stat special în cadrul negocierilor de Brexit cu Uniunea Europeană, după ce oficialii guvernamentali din Marea Britanie au indicat săptămâna aceasta că nu vor fi făcute favoruri.

Raportul, pregătit de grupul de lobby TheCityUk, avertizează că aproape 70.000 de job-uri și 10 miliarde de lire din impozite sunt riscate în eventualitatea unui Brexit dur, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Premierul Theresa May a eliminate posibilitatea prioritizării protecției băncii în discuțiile pentru Brexit și a refuzat cererea lor pentru un accord care să le ajute în mod special cu tranziția din blocul comunitar.

Executivii din industria financiar-bancară au amenințat că își vor muta business-urile în afara Marii Britanii dacă Regatul Unit nu va reuși să obțină un acord care să le permită furnizarea de servicii clienților europeni direct din Londra.

Guvernele din UE s-au plans că planul premierul britanic Theresa May de a începe negocierile pentru Brexit din aprilie nu oferă destule detalii și că nu va putea porni discuțiile informale pe care le dorește înainte de acel termen, scrie Bloomberg.

May a declarat duminică pentru prima oară că va declanșa planul de doi ani de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană în primul trimestru din 2017 și a declarat pentru BBC că prin acest anunț speră că va ajuta țările din UE să permit discuții preliminare care să asigure o tranziție ușoară.

Această cerere nu a fost primită bine pe continent, în condițiile în care politicenii au reiterat că May trebuie să invoce Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care permit unei țări să iase din UE, înainte de a începe orice negocieri. Investitorii se tem că există șanse ca „divorțul” să fie o rupture mai violentă în loc de o despărțire ușoară.

„Nu vor fi negocieri fără notificare”, a spus Raimundas Karoblis, vice-ministrul pentru afaceri externe al Lituaniei. Ministrul pentru integrare europeană al Suediei, Ann Linde, a spus că „nu vor fi negocieri naționale, separate”.

Țările din Uniunea Europeană care nu și-au exprimat încă direct refuzul pentru negocieri ar putea fi puse sub presiune să nu pornească discuțiile cu Marea Britanie, în condițiile în care aceasta ar putea duce la tensiuni între cele 27 de state membre rămase în UE.

 

Lira sterlină a ajuns la minimul ultimilor 31 de ani, în condițiile în care investitorii sunt îngrijorați cu privire la exitul Marii Britanii din Uniunea Europeană, după anunțul premierului Theresa May că ar demara procedurile în primul trimestru al anului viitor, scrie Bloomberg.

Lira sterlină a scăzut sub minimul de după Brexit, pierzând teren în raport cu 29 din cele 31 de valute importante. În prima zi a conferinței anuale a partidului Conservator din Marea Britanie, May a promis să reducă imigrația și a stability data la care Marea Britanie ar urma să declanșeze Articolul 50, care pornește un process de 2 ani de exit.

Lira sterlină a scăzut cu 0,5%, la 1,2777 dolari/liră în Londra, și a atins chiar și 1,2770 dolari/liră, cel mai scăzut nivel din 1985.