Avertizarea analiștilor celei mai mari bănci din România: Leul s-ar putea deprecia în 2015 cu peste 4,6 unități, în urma reîmpărțirii puterii în Parlament

Publicat: 03 11. 2014, 14:19
Actualizat: 22 03. 2019, 03:38

„Estimăm un curs mediu de 4,44 lei/euro în 2015, aproape neschimbat față de acest an, dar cu episoade de volatilitate crescută, din cauza politicilor monetare divergente din Europa și statele de peste Atlantic, posibila încheiere amicală a acordului cu FMI, îngrijorări pe motive fiscale ca urmare a impactului măsurilor populiste anunțate în această toamnă și probabilele tensiuni politice pe fondul reajustării puterilor în parlament după alegerile prezidențiale”, se arată într-un raport BCR publicat luni.

Analiștii băncii se așteaptă ca BNR să intervină în piață pentru a limita deprecierea leului undeva la 4,5-4,6 lei/euro.

BCR trece în revizăstă rezultatele primului tur la alegerile prezidențiale, notând că participarea la vot a fost „neimpresionantă”, de 52,6%, iar creșterea ratei de participare la turul al doilea va fi mai importantă decât redistribuția voturilor obținute de ceilalți candidați în primul tur.

Potrivit rezultatelor parțiale anunțate, luni, de BEC, după centralizarea a 98,30% din procesele verbale, Victor Ponta, candidatul PSD-UNPR-PC, a obținut 40,33% din voturi la prezidențiale, fiind urmat de Klaus Iohannis – ACL, cu 30,44%, și de independentul Călin Popescu Tăriceanu, cu 5,40%.

BCR anticipează că BNR va reduce marți dobânda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la nivelul minim record de 3% pe an în prezent, citând comentariile premierului, care a afirmat săptămâna trecută că dobânda de referință va scădea sub 3%.

„Noul Consiliu de Administrație al BNR a preluat mandatul în octombrie, iar câțiva dintre noii membri sunt aliați ai social-democraților. Sunt șanse mari ca dobânda să scadă marți cu 0,25 puncte procentuale”, notează analiștii BCR.

Și analiștii AAFBR estimează o reducere similară a dobânzii cheie, oncomitent cu păstrarea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei. Analiștii consideră că ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua în 2015, „când dobânda ar putea fi redusă la 2,5% în luna decembrie”.