Banca Transilvania: 2015 este anul ajustărilor pe burse, după petrol în 2014 și aur în 2013

Publicat: 25 08. 2015, 16:14

„Practic, în acest an asistăm la ajustarea prețurilor la acțiuni, după ajustările de prețuri la aur (2013) și petrol (2014). Aceste realinieri ale prețurilor activelor au la bază finalul politicii monetare relaxate în Statele Unite, aspect semnalat de Rezerva Federală a SUA în ultima perioadă”, scrie într-un raport economistul șef al BT, Andrei Rădulescu.

În perioada recentă s-a intensificat percepția de risc pe piețele de acțiuni la nivel global, gradul de volatilitate urcând la maximul din 2011, în timp ce indicii bursieri au consemnat scăderi severe, nemaiîntâlnite din perioada primului val al Marii Recesiuni.

Unda de panică declanșată în China la jumătatea lunii iunie s-a propagat în Europa și Statele Unite.

Comparativ cu maximele locale din 2015, indicii bursieri din China, Europa, Statele Unite și România au scăzut cu aproximativ 40%, 20%, 13%, respectiv 10%, se arată în raport.

„Aceste turbulențe pot fi interpretate sub forma unei repoziționări a investitorilor în contextul apropierii finalului banilor ieftini în Statele Unite, dar și a provocărilor cu care se confruntă China în procesul de tranziție spre un nou model economic”, scrie economistul șef al BT.

Pe de o parte, bursele din Europa și Statele Unite au atins maximele din 2015 în lunile aprilie, respectiv mai, cu câteva săptămâni mai înainte de cele consemnate în China. Acest aspect reflectă faptul că sâmburele care a stat la baza corecțiilor actuale pe bursele lumii a fost supraevaluarea acțiunilor, într-o perioadă caracterizată prin intensificarea divergențelor de politică monetară între marile bănci centrale.

Reacția puternică a piețelor financiare a fost alimentată de schimbarea bruscă a sentimentului în rândul investitorilor pe piața chineză (din euforie în panică) într-o perioadă foarte scurtă de timp, evoluție influențată de decelerarea economică a Chinei, de caracteristicile pieței de acțiuni chineze, dar mai ales de reacțiile autorităților reponsabile cu implementarea politicilor economice în a doua economie a lunii, în principal deciziile Băncii Centrale a Chinei din prima jumătate a lunii august privind devalorizarea yuanului și acordarea unei ponderi mai importante forțelor pieței în stabilirea cursului de schimb de referință.

Scăderile înregistrate pe burse în ultimele săptămâni nu au determinat, deocamdată, schimbarea tendinței ascendente pe termen lung pe piața americană, principala bursă a lumii, potrivit raportului.

Totodată, spre deosebire de 2007/2008 economia mondială prezintă o imagine mai solidă, astfel că evoluțiile recente pot fi interpretate sub forma unor corecții naturale, care pot determina ulterior creșterea gradului de atractivitate a acțiunilor.

„Atragem însă atenția cu privire la faptul că prelungirea stării de panică pe piețele de acțiuni riscă să se resimtă (cu un decalaj de 2-3 trimestre) nefavorabil în sfera economiei reale”, notează economistul șef al BT.

Bursa de la București a scăzut luni cu 6,3%, cel mai puternic declin din ultimii patru ani, după o ședință cu lichiditate de aproape trei ori mai mare decât într-o zi obișnuită. O scădere mai puternică decât cea de luni a fost consemnată de indicele BET cel mai recent în august 2011, când a închis în scădere cu 8,4%, afectat de decizia S&P de a retrograda ratingul SUA.

Declinul a venit în contextul corecției puternice a burselor dezvoltate din vestul Europei, determinat de prăbușirea pieței din China cu 8,5%.

Piața locală a trecut pe creștere marți, în urcare cu aproximativ 3% în a doua parte a ședinței, în linie cu revenirea înregistrată de bursele europene și de contractele futures pe principalii indici ai bursei din SUA.