BANCA TRANSILVANIA a devenit cea mai mare bancă din România, după fuziunea cu BANCPOST

BANCA TRANSILVANIA a devenit cea mai mare bancă din România, după fuziunea cu BANCPOST
Publicat: 28/02/2019, 11:42
Actualizat: 25/03/2019, 20:31

BT a anunțat, miercuri, că la finele anului trecut avea active în valoare 74,118 miliarde de lei, o creștere cu 25% față de anul anterior, ca urmare a finalizării fuziunii cu Bancpost, reprezentând o cotă de piață de 16,42%.

În schimb, activele BCR au crescut cu 0,85%, anul trecut, comparativ cu anul anterior, până la 71,53 miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 15,85%. De menționat că, în ultimii ani, Banca Națională a României (BNR) a calculat valoarea activelor BCR cu aproximativ 5% mai mici decât cele anunțate, ceea ce ar reprezenta pentru anul trecut aproape 68 de miliarde de lei, respectiv o cotă de piață de 15%.

„Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania și Bancpost, în 2018 a avut loc fuziunea dintre BT Leasing și ERB Leasing, companie achiziționată de la Eurobank Group odată cu Bancpost și ERB Retail Services. BT Direct și ERB Retail Services, instituții nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019″, au subliniat reprezentanții BT.

Astfel, activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, o creștere de 30,23%, comparativ cu anul anterior.

Soldul creditelor pentru BT a crescut cu 22,2% față de anul anterior, până la 36,55 miliarde de lei, iar pentru BCR cu 8,7%, la 36,4 miliarde de lei.

Depozitele clienților au crescut cu 27,34% pentru BT, față de anul anterior, până la 62,52 de miliarde de lei, și cu 5% pentru BCR, până la 55,099 miliarde de lei.

Veniturile operaționale au urcat cu 34,32% pentru BT, la 3,59 miliarde de lei, iar pentru BCR cu 13,8%, la 3,28 miliarde de lei. În plus, cheltuielile operaționale au crescut cu 38% pentru BT, la 1,79 miliarde de lei, iar cheltuielile administrative generale pentru BCR au fost de 1,65 miliarde de lei, mai mari cu 6,9%, față de anul anterior.

În schimb, nivelul profitului obținut de cele două bănci a fost aproape același, de 1,2 miliarde lei pentru BCR, o creștere de 80% față de anul anterior, și de 1,22 miliarde de lei pentru BT, o creștere cu 2,8% de la an la an.

Pe locul 3 al sistemului bancar se află BRD – Groupe Société Générale, ale cărei active au crescut cu 1%, anul trecut față de anul precedent, la 54,09 miliarde de lei, reprezentând o cotă de aproape 12% din piață. În schimb, aceasta a obținut un profit net de 1,54 miliarde de lei, anul trecut, o creștere cu 26% față de anul anterior, fiind mai profitabilă decât primele două bănci.

Valoarea activelor sistemului bancar românesc era de 451,14 miliarde de lei, la finele anului trecut, cu 5,5% mai mult de la finele anului precedent, iar profitul cumulat, necompensat cu pierderile, a fost de 7,17 miliarde de lei, o creștere cu 35% față de anul anterior, potrivit BNR. Numărul de bănci a scăzut cu una, anul trecut față de anul anterior, până la 34, ca urmare a fuziunilor de pe piață, respectiv finalizarea integrării Bancpost în BT.

Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre...
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
FOTO. Cum arată fiica lui Virgil Ianțu în costum de baie! Adolescenta este de o...
Semnale de alarmă într-o relație: lipsa certurilor între parteneri e un semn rău
Bombă în miez de noapte: negocierile dintre Loți Boloni și FRF au picat! Antrenorul a...
Turcia îşi schimbă numele. Ce alegere a făcut preşedintele Erdogan
Banca vinde un PASSAT care merită toată atenția
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Premierul Nicolae Ciucă și-ar fi plagiat teza de doctorat
'Ai bărbat acasă'. Andreea Tonciu i-a prins în ipostaze intime, în mare. Reacţie şoc
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
ȘTEFANIA a PIERDUT lupta cu MOARTEA, la doar 20 de ani
Dovada clară că există călători în timp? Previziunea uluitoare făcută despre Elon Musk acum 70...
Cine este, de fapt, polițista care s-a sinucis? Motivul șocant pentru care a decis să...
Se dau toți banii înapoi! Anunț de ultimă oră pentru milioane de români: Returnăm banii...
S-a dat alarma de război. Trimit militarii în România. Alertă totală lângă țara noastră
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...