BANCA TRANSILVANIA a devenit cea mai mare bancă din România, după fuziunea cu BANCPOST

Redactor:
Alina Botezatu
BANCA TRANSILVANIA a devenit cea mai mare bancă din România, după fuziunea cu BANCPOST
Banca Transilvania (BT) a devenit cea mai mare bancă din România, în funcție de active, reiese din datele financiare preliminare afișate, în ultimele două zile, atât de BT, cât și de Banca Comercială Română (BCR).

BT a anunțat, miercuri, că la finele anului trecut avea active în valoare 74,118 miliarde de lei, o creștere cu 25% față de anul anterior, ca urmare a finalizării fuziunii cu Bancpost, reprezentând o cotă de piață de 16,42%.

În schimb, activele BCR au crescut cu 0,85%, anul trecut, comparativ cu anul anterior, până la 71,53 miliarde de lei, reprezentând o cotă de piață de 15,85%. De menționat că, în ultimii ani, Banca Națională a României (BNR) a calculat valoarea activelor BCR cu aproximativ 5% mai mici decât cele anunțate, ceea ce ar reprezenta pentru anul trecut aproape 68 de miliarde de lei, respectiv o cotă de piață de 15%.

„Pe lângă fuziunea dintre Banca Transilvania și Bancpost, în 2018 a avut loc fuziunea dintre BT Leasing și ERB Leasing, companie achiziționată de la Eurobank Group odată cu Bancpost și ERB Retail Services. BT Direct și ERB Retail Services, instituții nebancare destinate acordării creditelor de consum, vor fuziona în prima parte a anului 2019″, au subliniat reprezentanții BT.

Astfel, activele Grupului Financiar Banca Transilvania au ajuns la finele anului trecut la 77,9 miliarde lei, o creștere de 30,23%, comparativ cu anul anterior.

Soldul creditelor pentru BT a crescut cu 22,2% față de anul anterior, până la 36,55 miliarde de lei, iar pentru BCR cu 8,7%, la 36,4 miliarde de lei.

Depozitele clienților au crescut cu 27,34% pentru BT, față de anul anterior, până la 62,52 de miliarde de lei, și cu 5% pentru BCR, până la 55,099 miliarde de lei.

Veniturile operaționale au urcat cu 34,32% pentru BT, la 3,59 miliarde de lei, iar pentru BCR cu 13,8%, la 3,28 miliarde de lei. În plus, cheltuielile operaționale au crescut cu 38% pentru BT, la 1,79 miliarde de lei, iar cheltuielile administrative generale pentru BCR au fost de 1,65 miliarde de lei, mai mari cu 6,9%, față de anul anterior.

În schimb, nivelul profitului obținut de cele două bănci a fost aproape același, de 1,2 miliarde lei pentru BCR, o creștere de 80% față de anul anterior, și de 1,22 miliarde de lei pentru BT, o creștere cu 2,8% de la an la an.

Pe locul 3 al sistemului bancar se află BRD – Groupe Société Générale, ale cărei active au crescut cu 1%, anul trecut față de anul precedent, la 54,09 miliarde de lei, reprezentând o cotă de aproape 12% din piață. În schimb, aceasta a obținut un profit net de 1,54 miliarde de lei, anul trecut, o creștere cu 26% față de anul anterior, fiind mai profitabilă decât primele două bănci.

Valoarea activelor sistemului bancar românesc era de 451,14 miliarde de lei, la finele anului trecut, cu 5,5% mai mult de la finele anului precedent, iar profitul cumulat, necompensat cu pierderile, a fost de 7,17 miliarde de lei, o creștere cu 35% față de anul anterior, potrivit BNR. Numărul de bănci a scăzut cu una, anul trecut față de anul anterior, până la 34, ca urmare a fuziunilor de pe piață, respectiv finalizarea integrării Bancpost în BT.

Surpriză totală la CFR Cluj. Noul antrenor debutează chiar astăzi pe banca ardelenilor în Europa...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Se dau BANI pentru români! Suma e INCREDIBILĂ. Intră direct pe card
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
Scandalul consilierei decorate. Mesajul unui militar împușcat în misiune. „Noi nu am primit niciun telefon...
Marius Rădoi a murit azi-noapte! Ştirea care cutremură România
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Ungurii nu se lasă și nu renunță la Ardeal! Au dat deja sute de milioane...
LOCKDOWN după alegeri în România? Alexandru Rafila, ANUNȚ ȘOC! Ce ne așteaptă în următoarele săptămâni
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
SFÂRŞITUL BENZINEI: Noul combustibil în care chinezii investesc MILIARDE şi care ar putea duce la...
Florin Ristei, părere sinceră despre Delia, Mihai Bendeac și Cheloo: „Nu-ți trebuie prea multă carte...
×
Inchide