Bloomberg: BCE nu se va grăbi să reducă dobânda de referință, în contextul creșterii ușoare a inflației

Publicat: 30 12. 2023, 07:30

Banca Centrală Europeană (BCE) probabil nu se va grăbi să reducă dobânda de referință în zona euro, în contextul în care, în decembrie, inflația probabil a avut o creștere ușoară, ceea ce va confirma argumentația în sensul relaxării în mod treptat a politicii monetare rigide.

Zona euro probabil a încheiat anul 2023 cu o creștere ușoară a inflației, dar membrii Consiliului Guvernatorilor BCE au anticipat deja acest lucru și îl includ în calculele asociate abordării de reducere treptată a dobânzii de referință.

Prețurile de consum au crescut cu 3% în decembrie, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, fiind prima accelerare din ultimele opt luni, conform mediei estimărilor economiștilor intervievați de grupul media Bloomberg.

Probabila creștere a inflației era anticipată de președintele BCE, Christine Lagarde, care a făcut referire la efectele persistente ale costurilor mai mari la energie din anul 2022. Oficialii BCE admit efectele în acest sens, iar abandonarea treptată a programelor de compensare în Germania și în alte țări va modera ritmul în care scad prețurile de consum.

Această situație sugerează că noile date ar putea marca o schimbare a impulsului de la reducerea dinamică a inflației observată până acum, în contextul în care în noiembrie inflația fusese de 2,4%, apropiindu-se în mod neașteptat de ținta de 2% a BCE. Scăderea de 0,6% din noiembrie, comparativ cu octombrie, fusese cel mai accentuat declin de la începutul anului 2020.

”O abordare mai lentă de scădere a inflației ar putea contribui la susținerea argumentației BCE în disputele cu investitorii, care au mizat pe trecerea bruscă la o reducere a dobânzii de referință, în tandem cu Rezerva Federală din SUA”, notează grupul media Bloomberg.

BCE nu intenționează să relaxeze imediat politica monetară

Recent, vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a indicat că politica monetară nu va fi relaxată imediat. ”Imediat ce observăm că inflația se îndreaptă în mod clar și stabil spre ținta noastră de 2%, politica monetară va putea începe atunci să fie relaxată. Dar încă este prea devreme să se întâmple acest lucru”, a argumentat Luis de Guindos.

Chiar dacă inflația se va accelera, conform datelor pe luna decembrie, oficialii BCE se vor putea mulțumi cu faptul că elementele inflaționiste volatile se atenuează, spre exemplu energia, care probabil va avea o creștere limitată la doar 3,4%.

Dar datele inflației variază de la o țară la alta în zona euro. În noiembrie, spre exemplu, creșterea prețurilor a fost de 6,9% în Slovacia, dar Belgia a avut o inflație sub 0%. Spania a prezentat deja datele pe decembrie, care indică o inflație de 3,3%, iar Germania și Franța probabil vor avea rate de 4%, cu mult față de nivelul de 2,3% din noiembrie. În schimb, Italia ar putea avea o inflație apropiată de 0%.

Foto: Profimedia

Citește și: Franța vrea să oblige rețelele de supermarketuri să informeze clienții dacă micșorează cantitatea produselor