BNR a menținut la 4 miliarde de lei suma cu care împrumută băncile

BNR a menținut la 4 miliarde de lei suma cu care împrumută băncile
Publicat: 17/12/2012, 11:58
Actualizat: 24/03/2019, 03:59

Banca Națională a României (BNR) a menținut pentru a patra ședință consecutiv la 4 miliarde lei suma cu care împrumută băncile prin operațiunea repo, aceasta fiind, totodată, a 11-a săptămână în care banca centrală limitează suma disponibilă, informează Mediafax.

Prin licitațiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale și preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână.

Scadența împrumuturilor de luni va fi pe 24 decembrie.

Săptămâna trecută, 13 bănci au apelat la acest tip de împrumuturi, cererea instituțiilor fiind de peste cinci ori mai mare, totalizând 20,29 miliarde lei.

Când suma de la licitația repo este limitată, banii sunt acordați pro-rata, în funcție de un indice rezultat în urma împărțirii sumelor subscrise și a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunță un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitațiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piața interbancară peste 4,59 lei/euro și se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie și până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitațiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei și 6 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitațiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă și mai eficace de acțiune decât modificarea dobânzii de politică monetară, cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Efecte negative al acestor plafonări sunt, însă, creșterea randamentelor la titlurile de stat emise de Finanțe, precum și dobânzi mai ridicate practicate de bănci.

Randamentele acceptate de Ministerul Finanțelor au scăzut joi pentru prima oară, întrerupând trendul de creștere început în luna mai. Totodată, cererea pentru obligațiunile vândute de Finanțe a urcat semnificativ.

Ministerul Finanțelor Publice a redeschis joi două emisiuni cu scadențe pe doi ani și, respectiv, cinci ani, prin care a atras în total 2,07 miliarde lei, de peste trei ori mai mult decât a anunțat inițial că urmărește. Prin titlurile pe doi ani, Trezoreria a atras 1,06 miliarde lei, în condițiile în care valoarea indicativă a emisiunii a fost de 400 milioane lei, iar cererea băncilor a însumat 1,7 miliarde lei.

Prin emisiunea de obligațiuni pe cinci ani, Finanțele au împrumutat 1,01 miliarde lei. Băncile au depus oferte de 2,1 miliarde lei, de peste zece ori mai mult decât valoarea propusă, de 200 milioane lei.

O parte din banii împrumutați luni de la BNR prin operațiunea repo ar putea fi utilizați de bănci pentru cumpărarea de titluri de stat la licitația programată de Ministerul Finanțelor Publice. Finanțele vor să vândă, luni, certificate de trezorerie cu maturitate de un an, în valoare de 700 milioane lei.

Băncile comerciale au afișat luni dimineață dobânzi de 5,28% – 5,78% pe an pentru plasamentele cu scadență la o săptămână, în scădere foarte ușoară față de nivelurile de vineri, de 5,46% – 5,96% pe an.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
S-a dat ORDIN în Ungaria! Ungurii ne dau lecții
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”