BNR ia în vizor firmele care dau „împrumuturi rapide”, din cauza dobânzilor uriașe, și schimbă regulile

Publicat: 14 08. 2017, 00:38

Vor fi nevoite să vină cu bani de acasă dacă practică dobânzi mai mari decât cele stabilite de BNR. Acum, clienții IFN-urilor plătesc dobânzi și de 7.000% pe an, iar mulți ajung să nu-și mai poată achita ratele și își pierd casele.

Împrumuturile date de instituțiile financiare nebancare au ajuns să reprezinte peste 10% din totalul creditelor luate de români, dar ele sunt acordate la dobânzi enorme. Așa că Banca Națională a hotărât să „taxeze” IFN-urile cu dobânzi uriașe.

Liviu Voinea, viceguvernator BNR, a declrata pentru Pro TV: „La orice sută de lei împrumutată de IFN-uri peste un anume prag al dobânzii trebuie să asigure 67 de lei, trebuie să vină cu ei de acasă, să-i pună deoparte. Este un cost suplimentar, este practic o creștere de 10 ori a cerinței de capital, în prezent se aduc 6,7 lei pentru o sută de lei”.

Specialiștii de la Banca Națională dau exemple concrete de dobânzi practicate de unele IFN-uri. De pildă, dacă cineva ia 1.000 de lei acum, după numai două săptămâni trebuie să dea înapoi aproape 1.150 de lei. Asta pentru că respectivul IFN practică o dobânda uriașă, de 7.000%.

Reprezentanții industriei financiare nebancare spun însă că nu toate IFN-urile percep dobânzile despre care vorbesc specialiștii de la Banca Națională. Aceștia susțin că legea trebuie să se schimbe astfel încât ″cămătarii″⁣ să fie separați de instituțiile financiare nebancare serioase, care practică dobânzi care cel mult dublează valoarea creditelor.

Numai că, nu puțini au fost românii care, de nevoie, au ajuns să se împrumute rapid, dar la costuri foarte mari.

Beatrice Aldea, reprezentant asociație clienți ai băncilor, a dat chiar un exemplu: „Am văzut un caz recent, un domn, pentru un împrumut de 10.000 plătise câțiva câțiva ani la el și ajunsese să plătească 50 de lei pe zi dobânda penalizatoare. Acest om a ajuns să fie executat și dat afară din casă!”