Bogații lumii au pierdut luni 44,4 miliarde de dolari

Publicat: 04 03. 2014, 15:22
Actualizat: 05 02. 2016, 22:19

Rubla s-a depreciat luni la un minim record, iar bursele din Rusia și Ucraina s-au prăbușit cu peste 10%. Piețele de capital din cele două țări și-au revenit marți, ca urmare a semnelor privind detensionarea crizei din Ucraina.

Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de Ghenadi Timoșenko și Leonid Mikelson. Averile celor doi au scăzut cu 3,2 miliarde de dolari cumulat, în contextul colapsului acțiunilor companiei OAO Novatek cu 18%. Cei doi oligarhi ruși controlează aproape jumătate din Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia, după Gazprom.

„Invazia rusească din Crimeea a crescut primele percepute pentru asigurarea riscului pe piețele emergente, riscului geopolitic și riscului economic. Chiar și înaintea evenimentelor din Ucraina, era natural de așteptat o oarecare volatilitate în această săptămână, după creșterile de la sfârșitul lunii februarie. Investitorii s-ar fi așteptat oricum la o corecție sau retragere a piețelor”, a declarat Gautam Batra, analist la firma Signia Wealth.

Toți miliardarii din Rusia și Ucraina incluși în topul miliardarilor realizat de Bloomberg au pierdut bani luni, averile cumulate ale acestora scăzând cu 12,8 miliarde de dolari. Bloomberg calculează zilnic averile miliardarilor incluși în top.

Indicele Micex al bursei de la Moscova a scăzut luni cu 11%, cel mai mare declin începând din noiembrie 2008.

Averea lui Vladimir Lisin, președintele producătorului rus de oțel Novolipetsk, a scăzut cu 1,2 miliarde de dolari, în urma declinului acțiunilor companiei cu 7,1%. Lisin are o avere de 10,6 miliarde de dolari.

Șeful Lukoil, Vagit Alekperov, a pierdut 960 de milioane de dolari, în contextul scăderiii acțiunilor producătorului rus de petrol cu 9,2%.

În Ucraina, averea lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din țară, a scăzut cu aproape 700 de milioane de dolari. Miliardarul controlează cel mai mare conglomerat industrial din Ucraina.

Bursele din întreaga lume sunt marți în urcare, iar rubla a recuperat o parte din scăderea abruptă de luni, după ce președintele rus Vladimir Putin a afirmat că în acest moment nu este necesar să trimită trupe în Ucraina, opțiune rezervată pentru cazuri extreme.

Putin a declarat că Rusia nu ia în calcul anexarea Peninsulei Crimeea, iar intervenția militară în Ucraina ar avea loc numai în cazuri extreme.

Indicele Micex al bursei de la Moscova este în urcare cu peste 5%, după ce a pierdut luni 11%, sau 55 miliarde de dolari din capitalizare.

Rubla rusească s-a apreciat marți cu 0,7%, recuperând o parte din declinul de 1,7% înregistrat luni.

În Ucraina, principalul indice al bursei de la Kiev a avansat cu până la 7,7%, iar grivna s-a apreciat cu 1,5% față de dolar. De asemenea, costul de finanțare al Ucrainei a scăzut pe piața secundară.