Bulgaria propune construirea unui POD NOU între Giurgiu și Ruse

Publicat: 16 06. 2012, 17:06
Actualizat: 16 06. 2012, 18:40

Bulgaria propune construirea unui nou pod între Giurgiu și Ruse, a anunțat, sâmbătă, ministrul bulgar al dezvoltării regionale Liliana Pavlova în cadrul conferinței „Strategia Dunării – o posibilitate de construire a regiunilor din Europa”, informează Agerpres.

Forumul are loc în orașul Ruse, iar propunerea Lilianei Pavlova a fost întâmpinată cu aplauze de către cei prezenți în sală. Pavlova a spus că autostrada care va fi construită între Ruse și Svilengrad, la granița cu Turcia, va necesita un nou pod la Dunăre sau, cel puțin, lărgirea celui existent.

Întrebată de Agerpres dacă Bulgaria va încerca să obțină finanțare din Qatar și pentru pod, așa cum a făcut în cazul arterei rutiere Ruse-Svilengrad, Pavlova a spus că aceasta este una dintre posibilități, cealaltă opțiune fiind ca proiectul să fie finanțat prin programul de cooperare transfrontalieră România-Bulgaria. O propunere în acest sens a fost deja adresată guvernului român, a precizat Pavlova. Ea a amintit că premierul bulgar a invitat România să se alăture proiectului de autostradă care va lega România de Turcia, traversând Bulgaria între orașele Ruse și Svilengrad. Pavlova a mai amintit că până la sfârșitul anului urmează să fie finalizat podul de peste Dunăre între Calafat și Vidin, iar deja există planuri pentru construirea a încă două poduri între România și Bulgaria, care vor lega Călărași de Silistra și Bechet de Oreahov.

Primarul orașului Ruse Plamen Stoilov a mulțumit în numele concetățenilor săi pentru intenția de a construi un nou pod. Ruse este un centru care merită un al doilea pod peste Dunăre, a subliniat el. Oficialul s-a declarat, totodată, foarte mulțumit de colaborarea cu autoritățile locale din România.

Conferința conferinței „Strategia Dunării – o posibilitate de construire a regiunilor din Europa” este cea de a doua organizată de europarlamentara bulgară Maria Nedelceva (Partidul Popular European), prima având loc la Silistra în mai. Coorganizatori ai actualei acțiuni sunt Ministerul Dezvoltării Regionale de la Sofia și Fundația germană Hanns Seidel. La conferință participă ministrul bulgar al dezvoltării regionale Liliana Pavlova și secretarul de stat român în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Marcel Boloș, reprezentanți ai autorităților locale din Bulgaria, precum și ai sectorului nonguvernamental.

Statul Qatar a anunțat în luna mai că demarează un program ambițios de investiții în Bulgaria care va începe prin depunerea a 200 milioane de dolari la Banca Națională a acestei țări. Aflat la Sofia, premierul țării arabe, șeicul Hamad bin Jassim al-Thani, a declarat că acest depozit va fi o dovadă că intențiile lor sunt cât se poate de serioase. Una dintre investițiile qatariote va fi în construirea unei autostrăzi sau a unui drum expres cu două benzi pe sens în locul șoselei vechi între Ruse și Svilengrad traversate în fiecare zi de circa 7.000 de vehicule, în majoritate tiruri și camioane. O parte din traseu cuprinde traversarea Munților Balcani, unde va fi construit un tunel cu lungimea totală de între 3 și 7 kilometri. La acest proiect s-a alăturat și Turcia, după ce premierii Bulgariei, Turciei și Qatarului, Boiko Borisov, Recep Tayyip Erdogan și Hamad bin Jassim al-Thani, s-au întâlnit în urma cu o lună în orașul Varna, pe malul Mării Negre.

În momentul de față, România și Bulgaria sunt legate de un singur pod pe toată lungimea porțiunii comune a Dunării – 470 km. Acesta se află între Giurgiu și Ruse și a fost inaugurat în anul 1954. Cel de al doilea pod de peste Dunăre între cele două țări, cel între Vidin și Calafat, se află în prezent în construcție, urmând să fie inaugurat la sfârșitul anului în curs sau cel mai târziu la începutul anului viitor.