Când va intra în vigoare reducerea CAS. Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu: „Acea gaură nu are cum să fie de 5 miliarde de lei”

Publicat: 01 08. 2014, 21:17

Ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, nu mai este atât de sigură că reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator va fi aplicată din acest an, reiterând faptul că, personal, și-ar dori ca măsura să se aplice „cât mai curând”.

„CAS este în acest Cod Fiscal rescris, legea de reducere a CAS cu 5 puncte procentuale se va duce în Parlament și sper ca ea să fie aprobată și să intre în vigoare cât mai curând posibil (…) Depinde de Parlament , cât de repede o promulgă președintele, dacă ajunge la Curtea Constituțională, deci nu depind de mine aceste lucruri”, a declarat vineri ministrul Ioana Petrescu la un seminar pe tema Codului Fiscal organizat de Ziarul Financiar. Ministrul Finanțelor a promis că varianta rescrisă a Codului Fiscal va fi „cât mai apropiată de dorințele contribuabililor”.

Pe de altă parte, ministrul Finanțelor a contestat calculele Consiliului Fiscal care arătau că impactul reducerii CAS este de aproximativ 5 miliarde de lei, la nivelul anului viitor.

„Au fost discuții cum se acoperă mărețul gol de 5 miliarde de lei. Să fim foarte clari, acea gaură de 5 miliarde de care s-a discutat nu are cum să fie de 5 miliarde, decât dacă niciun angajator nu angajează pe nimeni în plus, decât dacă niciun angajator nu folosește banii pe care îi are in plus să creeze investiții, decât dacă acel angajator ia acei bani în plus și îi pune la saltea. Da, în cazul acesta, vom avea o gaură de 5 miliarde, dar nu va fi atât, va fi mult mai puțin pentru că există efecte pozitive în economie”, a mai declarat, vineri, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu.

Consiliul Fiscal a atras atenția, într-un document publicat joi, că proiectul de rectificare a bugetului nu cuprinde nici o mențiune a modului în care va fi compensată reducerea CAS, dacă aceasta va fi aplicată anul acesta. Mai mult, sursa de acoperire a celor 850 de milioane de lei – care reprezintă  impactul pe anul acesta al reducerii CAS -, respectiv veniturile suplimentare din taxa pe stâlp, au fost deja „prinse” în actuala formă a bugetului, ceea ce înseamnă că Executivul va fi nevoit să găsească alte soluții dacă dorește să scadă CAS-ul din octombrie fără a depăși ținta de deficit, de 2,2% din PIB.

„Consiliul fiscal reamintește că proiectul de rectificare bugetară nu include impactul reducerii cu 5 puncte procentuale a CAS datorat de angajator de la 1 octombrie, aprobat de Parlament, dar nepromulgat de Președinte. Având în vedere că nota de fundamentare a propunerii de modificare a Codului fiscal mai sus menționate preciza ca sursă de acoperire a impactului pentru anul curent încasările suplimentare din impozitul pe construcții speciale, iar aceasta din urmă sunt deja prinse în forma curentă a bugetului rectificat fără a conduce la o diminuare a deficitului bugetar, Consiliul fiscal atrage atenția că o eventuală aplicare a propunerii legislative la termenul avut în vedere inițial nu are acoperire în bugetul actual, încadrarea în ținta de deficit implicând cel mai probabil o reducere ulterioară semnificativă a cheltuielilor bugetare”, se arată în Opinia Consiliului fiscal cu privire la Raportul semestrial privind situația economică și bugetară și proiectul de rectificare a bugetului consolidat pe anul 2014, document publicat joi.

Consiliul fiscal a avertizat că în urma reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, fără măsuri de compensare a impactului financiar, există riscul de înregistrare a unui derapaj major în politica fiscal-bugetară din 2015 și chiar apropierea deficitului bugetar de pragul de declanșare a procedurii de deficit excesiv.