Ministrul Economiei, Claudiu Năsui: „Suntem campionii din Uniunea Europeană la sărăcia în muncă”. De când se va aplica măsura zero taxe pe salariul minim

Publicat: 22 01. 2021, 11:34

La fiecare leu câștigat de un român, statul oprește aproape 45 de bani, astfel că România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, explică ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui, care a anunțat că, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui, a anunțat că, peste un an, va începe implementarea măsurii pe care o promovează de mai bine de doi ani, respectiv măsura zero taxe pe salariul minim, dând drept argument principal povara fiscală mare asupra salariilor mici.

„Soluția nu este creșterea salariilor din pix”

„Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară. Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână”, a scris ministrul, joi seara, pe contul de Facebook.

„România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani. Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite. Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a scris Claudiu Năsui.

Potrivit ministrulului, „suntem campionii din Uniunea Europeană la sărăcia în muncă”, respectiv în ceea ce privește procentul de oameni care, deși au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alt, și pe al doilea loc la numărul de oameni aflați în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferență față de Bulgaria.

„Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata și testând iar soluții care au eșuat în trecut. De asemenea, soluția nu este creșterea salariilor din pix prin decrete de stat. Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a conchis ministrul.

La cât a ajuns salariul minim în 2021

Guvernul a majorat salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru anul 2021 de la 2.230 lei, la 2.300 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 3 % față de luna decembrie 2020. Astfel, tariful orar a crescut la 13,583 lei/oră de la 13,327 lei/oră în 2020 pentru un program complet de lucru.

Pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri.

În anul 2021 tariful orar corespunzător salariului pentru studii superioare va fi de 13,878 lei/oră pentru un program complet de lucru de 169,333 ore.

De majorare beneficiază aproximativ 1.400.000 de angajați, respectiv în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariați activi.

La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru anul 2021 s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare atât rata inflației de 2,2 %, cât și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, de 0,8 % pentru anul 2020.