Guvernul modifică hotărârea privind majorarea salariului minim. „S-au semnalat unele dificultăți”

Guvernul modifică hotărârea privind majorarea salariului minim. „S-au semnalat unele dificultăți”
Publicat: 15/01/2021, 13:46

Executivul discută în ședința de vineri modificarea hotărârii de Guvern, adoptată în urmă cu două zile, prin care s-a aprobat majorarea salariului de bază minim brut garantat în plată, după ce au fost semnalate dificultăți privind înregistarea a două salarii pentru prima lună a anului.

După ce a aprobat, miercuri, Hotărârea Guvernului nr.4/2021 pentrustabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, Executivul a inclus, vineri, pe ordinea de zi, un proiect de modificare a actului normativ, prin care să se prevadă clar că majorarea este valabilă din 1 ianuarie.

Și asta, pentru că în documentul aprobat nu era menționată o dată pentru intrarea în vigoare, astfel că termenul a fost la momentul publicării în Monitorul Oficial, respectiv tot miercuri, 13 ianuarie.

„În această situație s-au semnalat unele dificultăți în aplicarea fracționată a două salarii de bază în luna ianuarie, precum și în utilizarea softurilor pentru calculul salariilor de firmele specializate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului nr.4/2021, aflat pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Cabinetului Cîțu.

Creștere de 3% față de decembrie 2020

„După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii”, explica ministrul Muncii, Raluca Turcan, înaintea adoptării actului normativ.

Astfel, prin HG nr. 4/2021, Guvernul a majorat salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 2.230 lei la 2.300 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 3 % față de luna decembrie 2020. Astfel, tariful orar va crește la 13,583 lei/oră de la 13,327 lei/oră în 2020 pentru un program complet de lucru.

Conform actului normativ, pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri.

În anul 2021 tariful orar corespunzător salariului pentru studii superioare va fi de 13,878 lei/oră pentru un program complet de lucru de 169,333 ore.

De majorare beneficiază aproximativ 1.400.000 de angajați, respectiv în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariați activi, a anunțat miercuri Ministerul Muncii.

Cum s-a stabilit majorarea salarială

Potrivit Ministrului Muncii, la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru anul 2021 s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare atât rata inflației de 2,2 %, cât și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, de 0,8 % pentru anul 2020.

În nota de fundamentare a HG nr. 4/2021 se detaliază că au fost avute în vedere următoarele considerente:

  • Pentru anul viitor, deși prognoza CNSP prezintă o creștere economică de 4,5 %, activitatea economică va depinde în mare măsură de evoluția crizei sanitare atât în România, cât și în principalele țări partenere – Germania, Franța, Italia, țări care au impus restricții noi ca urmare a unei creșteri abrupte a numărului de îmbolnăviri;
  • Confom datelor INSSE pandemia are un impact asimetric, afectând în principal salariații cu venituri mici;
  • Numărul important de angajați care au în prezent salariul minim de circa 1,4 milioane salariați, preponderent în mediul concurențial.
  • Scăderea produsului intern brut față de valoarea prognozată la începutul anului 2020: 1141,1 mld. lei –început an, 1.050,0 mld. lei sfârșit de an scădere – 8,3 %.
  • Evoluția câștigului salarial mediu brut lunar în lei: început an 2020, 5.429 lei, prognozat sfârșit de an 5.160,  scădere – 5,2 %.

„Se estimează, totodată, că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit documentului, creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Pască fără aluat. Rețeta lui Sorin Bontea
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu