Guvernul modifică hotărârea privind majorarea salariului minim. „S-au semnalat unele dificultăți”

Redactor:
Madalina Prundea
Guvernul modifică hotărârea privind majorarea salariului minim. „S-au semnalat unele dificultăți”
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a crescut de la 2.230 lei la 2.300 lei lunar / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Executivul discută în ședința de vineri modificarea hotărârii de Guvern, adoptată în urmă cu două zile, prin care s-a aprobat majorarea salariului de bază minim brut garantat în plată, după ce au fost semnalate dificultăți privind înregistarea a două salarii pentru prima lună a anului.

După ce a aprobat, miercuri, Hotărârea Guvernului nr.4/2021 pentrustabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, Executivul a inclus, vineri, pe ordinea de zi, un proiect de modificare a actului normativ, prin care să se prevadă clar că majorarea este valabilă din 1 ianuarie.

Și asta, pentru că în documentul aprobat nu era menționată o dată pentru intrarea în vigoare, astfel că termenul a fost la momentul publicării în Monitorul Oficial, respectiv tot miercuri, 13 ianuarie.

„În această situație s-au semnalat unele dificultăți în aplicarea fracționată a două salarii de bază în luna ianuarie, precum și în utilizarea softurilor pentru calculul salariilor de firmele specializate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului nr.4/2021, aflat pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Cabinetului Cîțu.

Creștere de 3% față de decembrie 2020

„După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii”, explica ministrul Muncii, Raluca Turcan, înaintea adoptării actului normativ.

Astfel, prin HG nr. 4/2021, Guvernul a majorat salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 2.230 lei la 2.300 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 3 % față de luna decembrie 2020. Astfel, tariful orar va crește la 13,583 lei/oră de la 13,327 lei/oră în 2020 pentru un program complet de lucru.

Conform actului normativ, pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri.

În anul 2021 tariful orar corespunzător salariului pentru studii superioare va fi de 13,878 lei/oră pentru un program complet de lucru de 169,333 ore.

De majorare beneficiază aproximativ 1.400.000 de angajați, respectiv în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariați activi, a anunțat miercuri Ministerul Muncii.

Cum s-a stabilit majorarea salarială

Potrivit Ministrului Muncii, la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru anul 2021 s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare atât rata inflației de 2,2 %, cât și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, de 0,8 % pentru anul 2020.

În nota de fundamentare a HG nr. 4/2021 se detaliază că au fost avute în vedere următoarele considerente:

  • Pentru anul viitor, deși prognoza CNSP prezintă o creștere economică de 4,5 %, activitatea economică va depinde în mare măsură de evoluția crizei sanitare atât în România, cât și în principalele țări partenere – Germania, Franța, Italia, țări care au impus restricții noi ca urmare a unei creșteri abrupte a numărului de îmbolnăviri;
  • Confom datelor INSSE pandemia are un impact asimetric, afectând în principal salariații cu venituri mici;
  • Numărul important de angajați care au în prezent salariul minim de circa 1,4 milioane salariați, preponderent în mediul concurențial.
  • Scăderea produsului intern brut față de valoarea prognozată la începutul anului 2020: 1141,1 mld. lei –început an, 1.050,0 mld. lei sfârșit de an scădere – 8,3 %.
  • Evoluția câștigului salarial mediu brut lunar în lei: început an 2020, 5.429 lei, prognozat sfârșit de an 5.160,  scădere – 5,2 %.

„Se estimează, totodată, că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum”, se arată în nota de fundamentare.

Potrivit documentului, creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.).

Reacţia curioasă a selecţionerului Coreei de Sud după ce a văzut că a picat cu...
Loredanei Chivu i-au 'PUTREZIT' fesele. Imagini șocante cu posteriorul siliconat al blondei
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
`De ce revii în România?` Întrebarea jenantă la care Simona Halep a răspuns așa
Ce se întâmplă cu vremea de Florii. Precipitații multe, care vor fi maximele din termometre
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Este posibil un conflict militar sângeros între România și Ungaria? Cum ar arăta un război...
Loredanei Chivu i-au 'PUTREZIT' fesele. Imagini șocante cu posteriorul siliconat al blondei
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Monica Pop, mesaj INIMAGINABIL în miez de noapte! L-a făcut praf, jigniri fără precedent
Kim Kardashian a rămas perplexă când a văzut mesajul primit după ce a anunțat că...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Martha Stewart, piele perfectă la 80 de ani. Secretul din rutina ei zilnică ce o...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide