Câștigul salarial mediu net a scăzut în august față de iulie. În ce domenii sunt cele mai mari salarii

Publicat: 07 10. 2013, 12:02
Actualizat: 08 02. 2016, 23:24

Câștigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 1.604 lei, în scădere cu 31 de lei (-1,9%) față de luna precedentă, cele mai mari valori consemnându-se în extracția petrolului brut și a gazelor naturale, de 3.948 lei, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante, de 884 lei.

Totodată, câștigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.219 lei în august, cu 1,8% mai mic decât în iulie.
„Indicele câștigului salarial real pentru luna august 2013 față de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, a fost de 98,3%.

Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 120,9%, cu 2 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna iulie 2013″, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Scăderile câștigului salarial mediu net în august față de luna anterioară au fost determinate de acordarea în iulie de premii ocazionale, inclusiv prime de vacanță, sume din profitul net și alte fonduri, inclusiv tichete de masă și tichete cadou. De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net sunt cauzate și de nerealizările de producție ori încasările mai mici.

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în telecomunicații, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (între 8% și 9% ) și în fabricarea produselor textile, cercetare-dezvoltare, transporturi pe apă, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, colectarea și epurarea apelor uzate, alte activități industriale (între 6% și 7,5%).

La polul opus, cele mai mari creșteri ale salariilor nete au fost în extracția cărbunelui superior și inferior, alte activități extractive (între 8,5% și 13%) și în extracția minereurilor metalifere, tranzacții imobiliare (între 4% și 5,5%).

„În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna iulie, în învățământ (-1,3%) determinate de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice și încheierea contractelor pe perioadă determinată. În administrația publică și sănătate și asistență socială câștigul salarial mediu net a crescut ușor în luna august față de luna iulie, cu 0,4%, respectiv 0,6%”, se spune în comunicat.