Cât câștigă un client care are un depozit de 10.000 lei la o bancă. Clasamentul celor mai mari dobânzi la depozitele în lei cu scadența la un an

Publicat: 25 09. 2014, 15:27
Actualizat: 21 03. 2019, 21:41

TBI Bank este urmată în clasamentul dobânzilor de Veneto Banca (4,1%), Piraeus Bank (4,05%), Carpatica (4%) și Banca Feroviara (4%). Băncile de talie mare au însă dobânzi mai mici, acestea fiind în jur de 3% pe an sau chiar sub acest prag în anumite cazuri. Spre comparație, la începutul anului dobânzile pentru un depozit constituit pe 12 luni ajungeau până la 5% pe an, scrie Ziarul Financiar.

Un efect al scăderii dobânzilor a fost decelerarea ritmului de creștere a volumului depozitelor bancare. Populația avea în iulie depozite totale în valoare de 131 mld. lei, în creștere cu 4,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Spre comparație, ritmul de creștere al depozitelor populației era de circa 7% la începutul anului și de circa 25% la începutul crizei.

„Deși ritmul de creștere a depozitelor în lei a accelerat marginal în iulie, la orizont se conturează un punct de cotitură. Depozitele în valută au fost principalul motor al creșterii depozitelor, în timp ce depozitele în lei ale companiilor au intrat în zona negativă. Dobânzile la depozitele în lei au scăzut în iulie, în condițiile în care băncile continuă procesul de reducere a costurilor”, scriu analiștii BCR în ultimul raport macroeconomic lunar.

Scăderea dobânzilor la depozite a venit în contextul în care banca centrală a redus dobânda-cheie, după ultima mișcare  nivelul acesteia ajungând la un minim de 3,25% pe an.

Citește articolul integral în Ziarul Financiar

QUIZ