Cât de mult au scăzut rezervele valutare ale României

Publicat: 01 02. 2016, 14:03
Actualizat: 05 02. 2016, 16:28

În cursul lunii au avut loc intrări de 1,05 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanțelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene și altele, se arată într-un comunicat al BNR.

Totodată, au fost înregistrate ieșiri de 1,61 miliarde euro, din impactul intrării în vigoare a deciziei de reducere a ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută de la 14% la 12%începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie – 23 februarie 2016, din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituțiile de credit, plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută și altele.

La capitolul plăți de rate și dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsește ultima rambursare de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internațional pentru care Banca Națională a României a plătit circa 122 milioane echivalent euro.

Rezerva de aur s-a menținut la 103,7 tone. În condițiile evoluțiilor prețurilor internaționale, valoarea acesteia s-a situat la 3,4 miliarde euro.

Rezervele internaționale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie au fost de 35,08 miliarde euro, față de 35,48 miliarde euro la finele anului trecut.

Plățile scadente în februarie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanțelor Publice, însumează circa 1,8 miliarde euro.