Cât va plăti în plus România în urma prelungirii cu trei luni a acordului cu FMI. Care sunt comisioanele de administrare a banilor pe care nu i-am accesat

Publicat: 30 01. 2013, 10:43
Actualizat: 15 05. 2019, 12:41

Prelungirea acordului cu Fondul Monetar Internațional (FMI) înseamnă costuri suplimentare pentru România care, deși nu trebuie să returneze banii puși la dispoziție de instituția financiară prin acordul preventiv de tip stand-by, trebuie totuși să achite comisioane pentru trei luni în plus.

Chiar dacă România nu a folosit banii de la FMI, anual statul a plătit instituției financiare un comision de angajament de 0,3% din suma totală, mai exact 10,8 milioane de euro.

Prelungirea acordului cu trei luni înseamnă un cost suplimentar de 2,7 milioane de euro, cuantumul total al comisionelor majorându-se de la 21,6 milioane de euro, la 24,3 milioane de euro, potrivit calculelor gândul.

„Statul va plăti instituției financiare un comision de angajament de 0,3% pe an chiar dacă banii nu vor fi folosiți”, nota Mediafax în 2011, când s-a semnat acordul cu FMI.

„Din cauza unor ratări de ținte la finele anului 2012 și pentru că au existat întârzieri în ceea ce privește implementarea unor reforme structurale, Guvernul a solicitat o prelungire a acordului cu trei luni. Am convenit să solicităm board-ului FMI să acorde această prelungire”, a declarat marți Erik de Vreijer, șeful delegației FMI, cu ocazia încheierii celei de-a șapta și a opta misiune de evaluare.

Vrijer a precizat că în urma discuțiilor cu premierul Victor Ponta, care solicitase inițial o prelungire de două luni, s-a ajuns la concluzia că pentru a îndeplini „restanțele”, Executivul are nevoie de trei luni.

Delegația FMI s-a aflat la București în perioada 15 – 29 ianuarie pentru ultima misiune de evaluare a acordului preventiv de tip stand-by în valoare de 3,6 miliarde de euro, fonduri care pot fi accesate în caz de necesitate.

Misiunea FMI a fost însoțită de echipe de la Comisia Europeană și Banca Mondială.

Actualul acord a fost semnat în 2011, odată cu încheierea acordului de finanțare din 2009, și urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.