Câte ore pe săptămână lucrează românii peste program

Publicat: 19 04. 2017, 18:33

Timpul suplimentar de lucru este determinat de presiunea sarcinilor de lucru asociată cu activitatea opțională suplimentară.  Un procent de 39% dintre angajații români respondenți la studiu admit că „pur și simplu nu au suficiente ore la dispoziție pentru a finaliza sarcinile de lucru” și 42% indică faptul că cerințele de lucru, precum întâlnirile, raportarea și administrarea interferează cu activitatea lor principală. Totuși, potrivit cercetării, în timpul orelor petrecute peste programul de lucru se obțin cele mai bune performanțe, angajații români citind e-mailurile necitite (39%), revizuind sarcinile finalizate/viitoare(41%) și citind materiale pentru a-și îmbunătăți cunoștințele/aptitudinile profesionale (38%).

Cercetarea sugerează, de asemenea, că timpul suplimentar este utilizat pentru a permite crearea unui mediu de lucru dinamic în timpul programului de lucru, 37% admițând că le place să discute și să socializeze la muncă și de aceea lucrează ore suplimentare pentru a-și finaliza sarcinile. Acest lucru este susținut în continuare de faptul că 87% dintre angajați sunt de acord cu interacțiunea socială la locul de muncă.

Cercetarea relevă și faptul că multe dintre companii nu s-au aliniat tendințelor în privința programului de lucru flexbil. Mai mult decât atât, majoritatea respondenților români (42%) spun că munca de la birou oferă cel mai mare grad de eficiență.