Câți bani a obținut România din obligațiuni externe în 2016. Interes uriaș al investitorilor pentru tilurile de stat

Publicat: 20 05. 2016, 13:27
Actualizat: 27 03. 2019, 20:14

„Tranzacția aceasta confirmă percepția foarte bună și încrederea mediilor investiționale în fundamentele economiei românesti într-un context volatil de piață. Faptul că a fost suprasubscrisă arată că România este pe o traiectorie economică ascendentă, cu o creștere economică în topul Uniunii Europene și cu stabilitate fiscal-bugetară”, a declarat ministrul finantelor publice Anca Dragu.

Emisiunea face parte din planul de finanțare externă aferent anului 2016. Aceasta se încadrează în obiectivele strategiei de administrare a datoriei publice, prin extinderea maturității medii a portofoliului de datorie guvernamentală și distribuirea cât mai uniformă a serviciului datoriei în vederea reducerii riscului de refinanțare.

Emisiunea a fost lansată la un randament competitiv de 2,992% și suprasubscrisă de aproape două ori, printr-un număr de 200 de ordine. Operațiunea a fost intermediată de către Citigroup Inc, JP Morgan, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale și UniCredit SpA.

După distribuția geografică pe primul loc s-au clasat cumpătărorii din Germania si Austria (20%), urmați de cei din România (19%), Marea Britanie (13%), Centrul și Estul Europei (11%), Scandinavia (9%), SUA (7%), Franta si Benelux (7%), Italia si alte tari din sudul Europei (7%), Elvetia (6%), alte țări (1%).

În privința tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (52%), fiind urmați de bănci și bănci private (26%), fonduri de pensii și societăti de asigurare (21%), și alții (1%).