Câți bani și câte locuri de muncă pierde anual România din cauza produselor contrafăcute

Publicat: 05 12. 2016, 13:36
Actualizat: 26 03. 2019, 13:27

O serie de studii realizate de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) prin intermediul Observatorului European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală estimează că peste 48 de miliarde Euro – sau 7,4 % din totalul vânzărilor – se pierd anual în nouă sectoare din cauza prezenței pe piață a produselor falsificate.

În fiecare an, alte 35 de miliarde de euro din economia Uniunii Europene se pierd din cauza efectelor indirecte ale contrafacerii și ale pirateriei din aceste sectoare deoarece producătorii cumpără mai puține produse și servicii de la furnizori, ceea ce se repercutează și asupra altor domenii, printr-un efect de domino, anunță reprezentanții EUIPO într-un comunicat remis, luni, agenției de presă MEDIAFAX.

Potrivit studiilor, cele nouă sectoare afectate sunt produsele cosmetice și de îngrijire persoanală, îmbrăcăminte, încălțăminte, articole sportive, jucării, bijuterii, muzică înregistrată, băuturi, produse farmaceutice.

„Aceste pierderi din vânzări înseamnă aproape 500 000 de locuri de muncă care se pierd în mod direct sau nu mai sunt create în aceste sectoare în UE deoarece producătorii legitimi și, în unele cazuri, distribuitorii produselor corespondente angajează mai puține persoane decât ar angaja în absența contrafacerii și a pirateriei. Dacă se ia în considerare efectul de domino al produselor contrafăcute asupra altor sectoare, înseamnă că în alte sectoare ale economiei UE se pierd încă 290 000 de locuri de muncă.”, se arată în comunicat.

Studiile au fost realizate în perioada martie 2015- septembrie 2016.

„Sperăm ca rezultatele seriei noastre de studii să ajute consumatorii să ia decizii în cunoștință de cauză. Acest lucru este cu atât mai important în această perioadă a anului, când cetățenii fac cumpărăturile de Crăciun și aleg cadouri pentru cei dragi. Cu ajutorul rapoartelor și al analizelor noastre, putem observa ce efecte economice au contrafacerea și pirateria asupra vânzărilor și a locurilor de muncă. Situația diferă de la un stat membru la altul, dar imaginea globală rezultată din seria noastră de studii este foarte clară: contrafacerea și pirateria au un efect negativ asupra economiei Uniunii Europene și asupra creării de locuri de muncă.”, a declarat directorul executive al EUIPO, António Campinos.

Potrivit EUIPO, România este a doua dintre țările cele mai afectate de pierderile din vânzări din cauza contrafacerii, pierderile fiind estimate la 830 de milioane de euro și 260.000 de locuri de muncă anual.

„Medicamentele reprezintă sectorul cel mai afectat, vânzările pierdute reprezentând 16,6 % din vânzările legitime ceea ce înseamnă de patru ori mai mult decât media UE și este sectorul cu cel mai mare volum de vânzări pierdute în termeni absoluți din cauza contrafacerilor, care însumează peste jumătate din pierderile de vânzări înregistrate în toate sectoarele”, se arată în comunicat.

EUIPO este o agenție descentralizată a Uniunii Europene. Aceasta gestionează înregistrarea mărcilor UE și a desenelor și modelelor comunitare (DMC), care garantează protecție pentru drepturile de proprietate intelectuală în toate cele 28 de state membre ale UE și desfășoară activități de cooperare cu oficiile naționale și regionale pentru proprietate intelectuală din UE. Până la 23 martie 2016, EUIPO s-a numit Oficiul pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne (OAPI).