Ce comisioane percep băncile românești atunci când scoți bani de pe card în străinătate

Publicat: 16 07. 2012, 13:45
Actualizat: 16 07. 2012, 13:45

BCR, cea mai mare bancă din România după active, Alpha Bank, numărul opt la nivel local și Millenium Bank, pe locul șapte din punct de vedere al pierderilor raportate anul trecut, oferă unele dintre cele mai avantajoase comisioane de retragere, de pe cardurile în lei, la bancomatele din străinătate. La multe dintre cardurile în euro, comisioanele sunt însă mai mari.

Majoritatea băncilor din România percep un comision de retragere de tip procent din sumă plus un tarif fix pentru tranzacțiile din străinătate cu cardul, altele preferând varianta procent din sumă, atât timp cât valoarea depășește un prag minim.

Concret, comisionul perceput pentru retragerea echivalentului a 200 de lei în străinătate este de 6 lei la BCR, în cazul în care banii nu sunt scoși de la un ATM care aparține Grupului Erste. La bancomatele Erste comisionul este de 0,2% din suma retrasă. La cardurile de debit de la Alpha Bank și Millenium, folosite pentru retragerea a 200 de lei de la un bancomat din afara rețelei, comisionul perceput va fi de 10 lei.

Pentru a retrage echivalentul a 200 de lei, cel mai puțin avantajos comision este cel al Volksbank, unde turistul trebuie să plătească o taxă minimă de patru euro, cea mai mare dintre cele analizate.

În tabelul de mai jos sunt prezentate comisioanele de retragere din străinătate, de la un bancomat care nu aparține emitentului cardului. Cardul de referință analizat este unul standard de debit, cu cel mai mic comision din portofoliul fiecărei bănci.

Ce trebuie să știi atunci când călătorești în străinătate și preferi să-ți ții banii pe card

Românii sunt dispuși să cheltuiască într-o vacanță în străinătate circa 410 euro de persoană, susțin reprezentanții BCR Cercetare care le recomandă turiștilor să-și țină banii pe card pentru a evita eventuale situații neplăcute.

Mai mult, plata cu cardul la comerciații de peste graniță îi va scuti pe turiști de achitarea unor taxe suplimentare, comisionul pentru astfel de tranzacții fiind zero. Totodată, clienții anumitor bănci din România pot profita de comisioanele ceva mai avantajoase practicate de grupurile financiare internaționale. Spre exemplu, clienții BCR, Volksbank sau Unicredit Țiriac Bank vor plăti peste hotare același comision ca în România cu condiția de a-și retrage banii de la un bancomat al unei sucursale a celor trei grupuri.

Reprezentanții băncilor îi mai sfătuiesc pe românii care vor să plece în străinătate să urmărească tranzacțiile. Tot mai multe bănci au început să ofere un serviciu de verificare a tranzacțiilor prin SMS. Clientul este astfel înștiințat pe telefonul mobil de fiecare dată când scoate bani de la ATM.

De asemenea, înainte de a pleca în concediu, clienți sunt încurajați să caute numărul de urgență la care pot apela în cazul în care își pierd cardul sau acesta este furat.