Ce companie a „iertat” Hidroelectrica de 20 milioane euro

Publicat: 18 12. 2012, 13:17
Actualizat: 31 07. 2014, 10:55

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anunțat marți că a negociat cu consorțiul germano-austriac Voith Hydro – Andritz Hydro reducerea cu 20 milioane euro a sumei cu care asocierea s-a înscris la masa credală.

„În 13 decembrie, Euro Insol, în calitate de administrator judiciar al Hidroelectrica, a finalizat negocierile cu cel mai mare creditor chirografar, consorțiul germano-austriacVoith Hydro și Andritz Hydro. Ca rezultat al discuțiilor purtate de-a lungul ultimelor patru luni, Hidroelectrica a obținut o reducere comercială de 20 milioane euro din cei 57 milioane euro și 30 milioane lei cu care consorțiul a solicitat înscrierea la masa credală”, se arată într-un comunicat al producătorului de energie electrică.

Potrivit comunicatului, reducerea este aferentă contractului de antrepriză semnat de Hidroelectrica în 2004 cu Voith Hydro și Andritz Hydro, pentru modernizarea a 20 de hidroagregate.
Lucrările au început în 2006, iar ultimul grup retehnologizat urmează să fie pus în funcțiune în februarie 2013. În perioada aprilie 2009-august 2010 lucrările au fost parțial suspendate din cauza datoriilor înregistrate de Hidroelectrica față de consorțiu.

În comunicat se precizează că Euro Insol a negociat 423 din cele peste 500 de contracte comerciale aflate în derulare la momentul deschiderii procedurii de insolvență, în luna iunie, obținând o reducere de peste 93 milioane de euro a cheltuielilor Hidroelectrica.

Tot săptămâna trecută Euro Insol a finalizat negocierile cu Voith Hydro în privința proiectului de retehnologizare a hidrocentralei Lotru, obținând o reducere comercială de 10% din sumele înregistrate la masa credală. Retehnologizarea hidrocentralei Lotru a început în 2007 și a fost finalizată în 2011, fiind finanțată cu un credit de 66 milioane de euro de la Banca Mondială.

Totodată, Romenergo a renunțat la contestația împotriva tabelului preliminar al creditorilor Hidroelectrica pentru suma de 8,6 milioane de lei.

La masa creditală sunt înregistrați 839 de creditori, iar valoarea creanțelor cerute de jumătate dintre aceștia de la Hidroelectrica se ridică la 5,1 miliarde lei (1,13 miliarde de euro).

La 20 iunie, a.c. Hidroelectrica a intrat oficial în insolvență la solicitarea Consiliului de Administrație, care și-a motivat cererea prin scăderea cifrei de afaceri și creșterea datoriilor pe fondul unui „dezastru de management” și al secetei din 2011. La acea vreme, Borza își exprima speranța ca perioada de reorganizare a Hidroelectrica să dureze în jur de un an, un an și jumătate, timp în care datoriile de aproape un miliard de euro să fie restructurate.

Gândul a scris că miza insolvenței Hidroelectrica o reprezintă curățarea companiei de contractele cu băieții deștepți.