Ce crede managerul Fondului Proprietatea despre încheierea unui nou acord cu FMI

Publicat: 19 11. 2014, 18:25

Colaborarea cu FMI a adus beneficii României, iar o noua înțelegere ar avea efect pozitiv pentru economie, inclusiv prin creșterea încrederii investitorilor, a spus managerul Fondului Proprietatea (FP), Grzegorz Konieczny.

„Un nou acord este important pentru angajamentul de reformă și disciplină fiscală. Ar fi un mesaj puternic dacă (România, n.r.) ar intra într-un nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI)”, a afirmat Konieczny într-o conferință de presă, ca răspuns la o întrebare legată de oportunitatea unei noi înțelegeri cu instituția financiară internațională.

 

România are în derulare un acord în valoare de 4 miliarde de euro cu FMI și Uniunea Europeană, care expiră în martie 2015 și din care autoritățile nu intenționează să acceseze fonduri. Scopul acordului este a a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare și de a ajuta la reducerea costurilor de finanțare.

„Sfatul instituțiilor internaționale cu greutate ajută la creșterea încrederii investitorilor”, a afirmat managerul Fondului Proprietatea.

În privința rezultatului alegerilor prezidențiale, desfășurate duminică, Konieczny consideră că au adus un echilibru mai bun al puterii.
„Acest echilibru este bun pentru țară. Așteptăm o cooperare mai bună între președinte și Guvern, pentru îmbunătățirea climatului pentru investiții”, a rătat managerul Fondului Proprietatea.
Potrivit rezultatelor anunțate de BEC, Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale cu 54,43% din voturi la turul doi al alegerilor, desfășurat duminică.

Uniunea Europeană și FMI au amânat evaluarea celui de-al treilea acord standby al României până după alegerile de duminică, dorind să vadă dovezi ale sustenabilității fiscale. Instituțiile internaționale așteaptă proiectul de buget pentru 2015, care va fi discutat probabil luna viitoare și aprobat de Parlament în ianuarie, a declarat ministrul de Finanțe Ioana Petrescu, pe 6 noiembrie.
Delegațiile tehnice ale FMI și CE, conduse de șefii de misiuni, se vor afla la București în perioada 2-10 decembrie pentru analiza execuției bugetare, impactul măsurilor cu influență asupra bugetului adoptate în ultimele luni și a prognozelor și cadrului macroeconomic pentru 2015.

Experții internaționali vor reveni la București în luna ianuarie pentru misiunea de evaluare a acordului stand-by.
România a încheiat cu succes, în ultimii patru ani, două acorduri cu FMI, UE și Banca Mondială, în valoare de 20 miliarde euro, respectiv 5 miliarde euro. Al doilea, semnat în 2011 și finalizat anul trecut, a avut de asemenea caracter preventiv, autoritățile optând să nu acceseze fondurile puse la dispoziție de creditorii externi.
Fondul Proprietatea este o societate de investiții de tip închis, înființată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăți au fost confiscate abuziv de statul comunist și sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori București în ianuarie 2011.