Ce datorie națională au Statele Unite: „Niciodată în istorie o țară nu a datorat așa de mult lumii”

Publicat: 03 04. 2017, 11:28

SUA se împrumută într-un ritm fără precedent de la alte țări, în comparație cu cât se împrumută alte țări de la cea mai mare economie a lumii. Iar această datorie se apropie de cotele de pericol, scrie Ziarul Financiar.

„Niciodată în istorie o țară nu a datorat așa de mult lumii”, spune Joseph Gagnon, partener la Peterson Institute of International Economics și fost oficial la Trezoreria SUA, notează The Wall Street Journal.

Istoria arată că ambele partide sunt responsabile pentru creșterea muntelui de datorii. Războaiele purtate, reducerile dramatice de taxe și pachetele semnificative de stimulente economice au sporit povara datoriei de-a lungul anilor. În august 1981, când America se afla la începutul unei pe­rioade de recesiune, președintele Ronald Reagan a aprobat reduceri majore de taxe. Deși susținătorii lui Reagan argumentează că acestea au impulsionat piața de acțiuni și economia americană, impactul negativ al acestora este evident: mai puțini bani transferați în vistieria guvernului. Un studiu al Trezoreriei americane arată că decizia din 1981 a redus veniturile federale în medie cu 118 miliarde de dolari pe an (la valoarea de astăzi a dolarului) în primii patru ani. Președintele George W. Bush a adoptat la rândul său pachete de reduceri de taxe în 2001 și 2003. Președintele Barack Obama a prelungit reducerile timp de doi ani în 2010, făcându-le pe majoritatea permanente în 2012.

Statele Unite au cheltuit masiv pe războaiele din Afganistan și Irak. Potrivit consultantului Kathy Ruffing, cele două războaie au cântărit cam 2.000 miliarde de dolari în datorie.