Ce este divizia „Urmărește Banii”. Serviciile secrete americane spionează tranzacțiile financiare, inclusiv cele prin card

Publicat: 15 09. 2013, 14:48
Actualizat: 07 02. 2016, 10:26

Agenția Națională pentru Securitate (NSA) a SUA monitorizează la scară largă la nivel internațional plățile, tranzacțiile financiare bancare și prin card, fiind interesată inclusiv de rețeaua VISA, arată documente obținute de publicația germană Der Spiegel, preluat de Mediafax.

NSA și-a înființat propria bază de date privind tranzacțiile, pentru a urmări parcursul banilor.
Informații ale agenției de securitate americane, sustrase de fostul contractor Edward Snowden, care a desconspirat și alte programe de spionaj ale NSA, arată că activitatea de spionaj a tranzacțiilor financiare este derulată printr-o divizie numită „Urmărește Banii”. Informațiile sunt introduse ulterior în propria bază de date a NSA, numită „Tracfin” și care în 2011 conținea 180 de milioane de înregistrări. Circa 84% din date proveneau de pe urma tranzacțiilor prin card.

Alte documente NSA, din 2010, arată că agenția vizează pentru supraveghere și tranzacțiile clienților marilor companii de carduri, precum VISA. Analiștii NSA au descris la o conferință internă organizată în 2010 cum ar fi căutat cu succes prin rețeaua complexă de tranzacții a companiei americane pentru a identifica posibilități de interceptare.

Obiectivul era obținerea de acces la tranzacțiile prin VISA din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, potrivit uneia dintre prezentările de la reuniunea analiștilor. NSA vroia să strângă, analizeze și înregistreze date despre tranzacții, concentrându-se pe anumite regiuni.

Într-un răspuns transmis în urma întrebărilor Der Spiegel, un purtător de cuvânt al VISA a exclus posibilitatea să fi fost obținute date din rețelele operate de companie.
Baza de date „Tracfin” conține informații și din sistemul SWIFT, folosit de mii de bănci pentru transmiterea în siguranță de date priovind tranzacțiile. SWIFT a fost identificat ca „țintă”, iar NSA a spionat organizația, se arată în doumentele obținute de Der Spiegel.

Chiar și angajați ai serviciilor de informații sunt într-o oarecare măsură îngrijorați de spionarea sistemului financiar global, arată un document al agenției britanice GCHQ. Documentul tratează din perspectivele juridce ale „informațiilor financiare”, precum și cooperarea GCHQ cu NSA.