Ce nereguli a găsit Curtea de Conturi la autoritățile locale. Valoarea totală a prejudiciilor depășește 150 milioane euro

Publicat: 31 01. 2013, 22:47
Actualizat: 29 07. 2014, 21:25

Stabilirea greșită a impozitelor și taxelor locale, neurmărirea modului în care contribuabilii își respectă obligația de a declara la fisc construcțiile achiziționate sau construite și neverificarea de către autoritățile fiscale a corectitudinii datelor din declarațiile de impunere depuse de contribuabili reprezintă doar câteva dintre neregulile descoperite în 2012 de Curtea de Conturi la autoritățile administrativ-teritoriale.

Concluzia apare în Raportul public al Curții de Conturi pe 2011. Misiunile de audit financiar efectuate în anul 2012 au vizat bugetele aferente anului 2011 ale primăriilor din țară, dar și bugetele instituțiilor publice finanțate din venituri proprii și subvenții de la bugetele locale.

Valoarea totală stabilită a prejudiciilor a fost de 156 milioane de euro.

La nivelul unităților administrativ-teritoriale, în 2012 au fost realizate un număr de 1.759 acțiuni audit și control la 1.366 entități publice de interes local, din care 889 ordonatori principali de credite.

Raportul mai arată că o altă neregulă descoperită o reprezintă neaplicarea în totalitate a procedurilor de urmărire și executare silită prevăzute de Codul de procedură fiscală în vederea încasării veniturilor. Astfel, persoanele cu atribuții în domeniu s-au limitat doar la emiterea și transmiterea înștiințărilor de plată și a somațiilor, fără a lua și măsuri de executare silită pentru încasarea la bugetele locale a unor datorii restante.

Raportul a mai remarcat faptul că, în multe situații, activitatea de executare silită nici nu poate fi exercitată în mod legal, atâta timp cât nu este investită nicio persoană în calitatea de executor fiscal.

„În aceste condiții, termenul de aplicare a procedurilor de executare silită se prescrie, bugetele locale fiind prejudiciate cu sumele în cauză, autoritățile locale neluând măsurile legale de recuperare de la persoanele răspunzătoare”, se arată în raportul Curții de Conturi.