Ce s-a întâmplat cu acțiunile Banca Transilvania după aprecierea record a francului elvețian

Publicat: 15 01. 2015, 21:51
Actualizat: 21 01. 2015, 14:34

Banca Transilvania a semnat la începutul lunii decembrie un contract pentru preluarea Volksbank România, instituție de credit cu un portofoliu semnificativ de credite acordate în franci elvețieni. Decizia Băncii Naționale a Elveției de a nu mai păstra plafonul de 1,2 franci pe euro a avut ca efect aprecierea monedei elvețiene cu până la 41% pe piețele externe, în timp ce cursul francului anunțat de Banca Națională a României (BNR) a urcat cu 15,7% față de miercuri, la nivelul record de 4,3287 lei/franc.

Nivelul minim record atins de franc pe piețele externe, de 85,17 centime pentru un euro, implica la momentul respectiv o paritate de 5,28 lei pentru moneda elevețiană. BNR calculează cursul de schimb leu/franc elvețian în funcție de paritatea leu/euro și cotația euro/franc elvețian.

Indicele BET Plus, de referință, a scăzut cu 1%, iar BET, al celor mai lichide acțiuni, a coborât cu 1,1%, după ce la mijlocul zilei înregistrau un declin de 0,6%. BET Plus include cele mai lichide 40 de acțiuni din piața reglementată, cu excepția SIF-urilor și a acțiunilor companiilor străine.

Valoarea tranzacțiilor cu acțiuni s-a situat la 55,3 milioane de lei (12,3 milioane de euro), în linie cu media zilnică de anul trecut.

Operațiunile derulate cu titlurile Banca Transilvania (TLV) au totalizat 17 milioane de lei, de câteva ori mai ridicat decât într-o zi obișnuită, și au închis în scădere cu 3,4%. Rulajul cu acțiunile instituției de credit include și un transfer de 5,9 milioane de lei derulat pe segmentul deal al bursei.

„Banca Transilvania a scăzut pe fondul deciziei de a cumpăra Volksbank, instituție de credit care are un portofoliu mai mare de credite în franci elvețieni. Deal-ul cu Volksbank mai pierde din strălucire și se vede în preț”, a declarat pentru MEDIAFAX șeful Departamentului de vânzări și trading la NBG Securities, Liviu Avram.

Cotația Banca Transilvania era miercuri cu 17,6% peste nivelul din ședința din 25 noiembrie, anterioară anunțului băncii că negociază preluarea Volksbank România. La cotația din închiderea ședinței de joi, creșterea s-a redus la 13,7%.

Cele două instituții de credit au semnat contractul prin care Banca Transilvania a preia Volksbank pe 10 decembrie.

O lichiditate mai ridicată au consemnat și Fondul Proprietatea (FP) – 17,7 milioane de lei, Bursa de Valori București (BVB) – 7,2 milioane de lei, inclusiv un transfe de 3,2 milioane de lei în piața deal, dar și mai multe companii din energie.

Fondul Proprietatea a consemnat o scădere de 0,7%, în timp ce BVB a urcat cu 1,7%.

Indicele sectorului energetic a scăzut cu 0,8%, iar BET FI, compus din cele cinci SIF-uri și Fondul Proprietatea, a pierdut 0,4%.

Scăderi mai mari au avut loc în cazul acțiunilor OMV Petrom (SNP), cu 1,5%, și Transelectrica (TEL), cu 1,3%.

Cotația băncii BRD – Groupe Societe Generale (BRD nu a fost afectată de mișcările puternice pe cursul francului și a închis în urcare cu 0,1%, după ce a variat foarte puțin pe parcursul zilei.

Pe segmentul deal al bursei a avut loc și un transfer de 1,74 milioane de lei cu acțiuni Romgaz (SNG). Titlurile producătorului de gaze naturale au scăzut cu 1,1% în piața regular, în urma unor tranzacții de 255.000 de lei.

Indicele BET XT a scăzut cu 1%, iar BET BK a coborât cu 0,6%.

BET XT reflectă evoluția primelor 25 de acțiuni românești în funcție de lichiditate, inclusiv SIF-urile și Fondul Proprietatea. Indicele BET BK cuprinde cele mai lichide 25 de acțiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile și Fondul Proprietatea.

În Europa de Vest, principalele acțiuni au crescut joi, susținute de optimismul investitorilor că Banca Centrală Europeană va anunța săptămâna următoare un program de achiziții de obligațiuni guvernamentale prin care să ajute economia zonei euro.

Marile burse europene au trecut pe scădere după ce decizia Băncii Naționale a Elveției a determinat aprecierea masivă a francului, dar au revenit ulterior și au închis în creștere semnificativă.

Astfel, indicele FTSE 100 (Londra) a crescut uc 1,4%, în timp ce DAX (Frankfurt) a urcat cu 2,1%, iar CAC 40 (Paris) cu 2,2%.