Ce se întâmplă cu piața imobiliară din România după creșterea prețurilor. Economist: „Cantitatea tranzacționată scade”

Ce se întâmplă cu piața imobiliară din România după creșterea prețurilor. Economist: „Cantitatea tranzacționată scade”
SURSA FOTO: Pixabay.com
Publicat: 14/06/2022, 18:39

Specialistul în Economie, Bogdan Glăvan, a vorbit despre prețurile locuințelor din România, care în prezent se află pe o pantă ascendentă. Acesta susţine că preţul va depinde de evoluţia cererii şi ofertei, dar un lucru este cert: „cantitatea tranzacţionată scade”. Banca Centrală Europeană susține, însă, că există șanse mari ca, în curând, să asistăm la o scădere a prețurilor, lucru susținut și de analistul economnic Iancu Guda.

Bogdan Glăvan este profesor universitar de Economie și a publicat mai multe articole în American Journal of Economics and Sociology, Quarterly Journal of Austrian Economics şi Independent Review. Acesta a explicat pe Pagina sa de Facebook ce se întâmplă cu piaţa imobiliară din România.

„Analiza standard a formării preţului ne impune să privim ce se întâmplă cu cererea (D – demand) şi cu oferta (S – supply). Cererea şi oferta se intersectează şi determină preţul de echilibru (E).  Spre deosebire de anul 2009, acum avem de-a face atât cu o deplasare a cererii cât şi a ofertei, în sensul scăderii lor”, scrie analistul pe Facebook.

„Suntem într-un caz clasic de: „Dacă ambele curbe se mută către stânga, ce se va întâmpla cu preţul?” Unde se vor intersecta curbele D1 şi S1, mai sus sau mai jos pe grafic? Preţul de echilbru E1 se va situa mai sus sau mai jos în raport cu vechiul preţ de echilibru E? Răspuns: nu ştim. Poate că o să fie mai sus, poate că o să fie mai jos, poate că se va menţine la acelaşi nivel. În funcţie de ce scade mai tare (cererea sau oferta), vom vedea impactul asupra preţului”, adaugă acesta.

Astfel, dacă cererea scade mai tare ca oferta, atunci preţul se va reduce. Din contră, dacă oferta scade mai mult ca cererea, preţul va creşte.

„Cert este un lucru: cantitatea tranzacţionată scade – şi asta se vede. Când dezagregăm piaţa imobiliară în segmente, vom observa evoluţii uşor diferite, fiindcă fiecare segment are particularităţile lui (de cerere şi de ofertă). Una este Bucureşti, alta este Târgovişte; una sunt apartamentele cu 2 camere, alta duplexurile cu 4+; una sunt locuinţele vechi, alta cele noi”, a mai explicat economistul.

Analistul economic Iancu Guda susține că prețurile locuințelor vor scădea

Pe de altă parte, însă, analistul economic Iancu Guda crede că locuințele se vor ieftini în perioada următoare și face referire la un raport realizat de Banca Centrală Europeană (BCE). Astfel, instituția arată că prețurile locuințelor din zona euro sunt supraevaluate cu aproximativ 15 procente, dacă ne raportăm la prețul chiriilor și producția economică. Dat fiid faptul că ratele au scăzut, BCE estimează că și prețurile la imobiliare vor urma același tipar.

Eurostat a relevat date potrivit cărora prețul locuințelor din zona eura a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din ultimele decenii și, pentru fiecare creștere de 0.1% a ratelor la creditele ipotecare, prețul imobilelor pot scătea cu 0.83%-1.17%. Totodată, specialistul transmite că momentul prezent nu este deloc favorabil investițiilor în imobiliare, căci timpul de recuperare a atins un maxim istoric de aproximativ 25 de ani.

Raportul realizat de BCE prezintă argumente similare cu Iancu Guda, care demonstrează teoriile sale cu cifre din surse publice și se pare că există riscul ca oferta să crească, iar cererea să fie redusă considerabil, scrie adevărul.ro.

Imobiliare.ro, cel mai accesat site românesc din domeniu, a realizat un raport în care este consemnată majorarea prețurilor în luna mai a acestui an, estimare făcută pe baza unui sistem de calcul folosit de specialiștii din spatele platformei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
Cât costă un prânz de 2 persoane, la o tavernă din Grecia! „Cei care vor...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Momentul în care OAMENII s-au îndepărtat PENTRU TOTDEAUNA de neanderthalieni
Obligație pentru românii care au copii. Justiția a dat verdictul. Ce nu pot face în...
Taxa de drum 2024. Ce trebuie să verifice șoferii
Cine a câștigat Te cunosc de undeva! sezonul 20. Echipa care pleacă acasă cu premiul...
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Unii angajați au început să-și ia concediu fără să le mai spună șefilor
×