Ce se întâmplă cu piața imobiliară din România după creșterea prețurilor. Economist: „Cantitatea tranzacționată scade”

Ce se întâmplă cu piața imobiliară din România după creșterea prețurilor. Economist: „Cantitatea tranzacționată scade”
SURSA FOTO: Pixabay.com
Publicat: 14/06/2022, 18:39

Specialistul în Economie, Bogdan Glăvan, a vorbit despre prețurile locuințelor din România, care în prezent se află pe o pantă ascendentă. Acesta susţine că preţul va depinde de evoluţia cererii şi ofertei, dar un lucru este cert: „cantitatea tranzacţionată scade”. Banca Centrală Europeană susține, însă, că există șanse mari ca, în curând, să asistăm la o scădere a prețurilor, lucru susținut și de analistul economnic Iancu Guda.

Bogdan Glăvan este profesor universitar de Economie și a publicat mai multe articole în American Journal of Economics and Sociology, Quarterly Journal of Austrian Economics şi Independent Review. Acesta a explicat pe Pagina sa de Facebook ce se întâmplă cu piaţa imobiliară din România.

„Analiza standard a formării preţului ne impune să privim ce se întâmplă cu cererea (D – demand) şi cu oferta (S – supply). Cererea şi oferta se intersectează şi determină preţul de echilibru (E).  Spre deosebire de anul 2009, acum avem de-a face atât cu o deplasare a cererii cât şi a ofertei, în sensul scăderii lor”, scrie analistul pe Facebook.

„Suntem într-un caz clasic de: „Dacă ambele curbe se mută către stânga, ce se va întâmpla cu preţul?” Unde se vor intersecta curbele D1 şi S1, mai sus sau mai jos pe grafic? Preţul de echilbru E1 se va situa mai sus sau mai jos în raport cu vechiul preţ de echilibru E? Răspuns: nu ştim. Poate că o să fie mai sus, poate că o să fie mai jos, poate că se va menţine la acelaşi nivel. În funcţie de ce scade mai tare (cererea sau oferta), vom vedea impactul asupra preţului”, adaugă acesta.

Astfel, dacă cererea scade mai tare ca oferta, atunci preţul se va reduce. Din contră, dacă oferta scade mai mult ca cererea, preţul va creşte.

„Cert este un lucru: cantitatea tranzacţionată scade – şi asta se vede. Când dezagregăm piaţa imobiliară în segmente, vom observa evoluţii uşor diferite, fiindcă fiecare segment are particularităţile lui (de cerere şi de ofertă). Una este Bucureşti, alta este Târgovişte; una sunt apartamentele cu 2 camere, alta duplexurile cu 4+; una sunt locuinţele vechi, alta cele noi”, a mai explicat economistul.

Analistul economic Iancu Guda susține că prețurile locuințelor vor scădea

Pe de altă parte, însă, analistul economic Iancu Guda crede că locuințele se vor ieftini în perioada următoare și face referire la un raport realizat de Banca Centrală Europeană (BCE). Astfel, instituția arată că prețurile locuințelor din zona euro sunt supraevaluate cu aproximativ 15 procente, dacă ne raportăm la prețul chiriilor și producția economică. Dat fiid faptul că ratele au scăzut, BCE estimează că și prețurile la imobiliare vor urma același tipar.

Eurostat a relevat date potrivit cărora prețul locuințelor din zona eura a înregistrat cel mai rapid ritm de creștere din ultimele decenii și, pentru fiecare creștere de 0.1% a ratelor la creditele ipotecare, prețul imobilelor pot scătea cu 0.83%-1.17%. Totodată, specialistul transmite că momentul prezent nu este deloc favorabil investițiilor în imobiliare, căci timpul de recuperare a atins un maxim istoric de aproximativ 25 de ani.

Raportul realizat de BCE prezintă argumente similare cu Iancu Guda, care demonstrează teoriile sale cu cifre din surse publice și se pare că există riscul ca oferta să crească, iar cererea să fie redusă considerabil, scrie adevărul.ro.

Imobiliare.ro, cel mai accesat site românesc din domeniu, a realizat un raport în care este consemnată majorarea prețurilor în luna mai a acestui an, estimare făcută pe baza unui sistem de calcul folosit de specialiștii din spatele platformei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu