CEC: Ne temem de insolvențe, avem o mare angoasă când auzim de un client ajuns în această situație

Publicat: 27 09. 2012, 16:25
Actualizat: 02 02. 2019, 16:00

Creditorilor le este teamă de intrarea în insolvență a companiilor pentru că, deși împrumuturile sunt garantate, din cauză că procedurile durează mult, șansele de a maximiza gradul de recuperare a garanțiilor se reduce, a declarat Elena Cosma, vicepreședinte CEC Bank.

„Nouă ne este teamă de insolvență. Când auzim de un client, spun că auzim pentru că în unele cazuri aflăm din presă sau după ce instanța a decis intrarea în insolvență, deja avem o mare angoasă referitor la ce se va întâmpla în continuare. Deși ai garanții, deși dorești să găsești soluții, de regulă nu se întamplă ceea ce ne dorim noi. Procedurile durează foarte mult, șansele de a ne maximiza gradul de recuperare a garanțiilor scad pe măsură ce se înaintează sau se stă în acea perioadă de observație. Am văzut situații în care s-a stat în perioada de observație de 2-3 ani și unde administratorul special, care întâmplător era administratorul anterior, făcea tot ce-i trecea prin cap. Noi asistăm neputincioși la cum dispar activele, cum încheie tot felul de acte juridice în defavoarea noastră”, a spus Cosma la o conferință pe tema insolvenței.

Ea admite că în practică există și cazuri în care creditorii ajung cu debitorul la un acord în ceea ce privește reorganizarea judiciară, dar spune că sunt puțini practicieni în domeniu profesioniști.

„Din păcate vorbim de foarte puțini practicieni în insolvență care cu adevărat știu cu ce se mănâncă activitatea. Sunt 35.000-25.000 de dosare de insolvență, din care 20.000 de dosare sunt pe mâna unor firme de apartament, unde asistăm la niște situații absolut paranormale: creditorii minoritari sunt sechestrați în camera de ședințe, creditorii majoritari fac pândă pe la ușă. Creditorii minoritari decid pe o parte, creditorii majortari decid pe de altă parte. Vorbim de astfel de situații de care ne temem noi creditorii”, a arătat Cosma.

Ea îndeamnă debitorii aflați în dificultate să meargă cât mai repede la bănci și de comun acord cu creditorii să adopte planuri de salvare a companiei.

Referindu-se la legea insolvenței, Cosma spune că deși este echilibrată, actul normativ trebuie îmbunătățit și aduse clarificări, menționând că există cazuri în care unele articole sunt aplicate abuziv și defectuos.

„Degeaba am luat tot în garanție și când ajung la recuperat nu recuperez nimic. Sau vin creditorii minoritari și ne împiedică să salvăm compania”, a mai spus oficialul CEC.

Potrivit datelor Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență (UNPIR), în primele opt luni, un număr de circa 19.000 de firme au intrat în insolvență. Pentru acest an, UNPIR estimează un avans cu 15-20% a numărului dosarelor de intrare în insolvență față de anul trecut, când au fost înregistrate circa 20.000 de cazuri.