Cel mai bogat om din lume preia o participație la compania petrolieră naționalizată în Argentina

Publicat: 15 06. 2012, 15:45
Actualizat: 15 06. 2012, 15:45

Familia miliardarului mexican Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, cu o avere de 69 miliarde dolari, a cumpărat 8,4% din acțiunile companiei petroliere YPF din Argentina, naționalizată în acest an prin preluarea de către stat a unei participații de 51% de la grupul spaniol Repsol, informează Mediafax, citând Financial Times.

Achiziția a fost anunțată printr-un document depus la bursa din SUA. Guvernul argentinian a căutat în ultima perioadă parteneri importanți care să se implice la YPF, pentru a arăta că naționalizarea nu alungă investitorii.

Nu este clar încă dacă familia lui Slim a cumpărat acțiunile pe piața liberă sau dacă acestea au aparținut anterior familiei Eskenazi, fostă parteneră a Repsol în YPF.

Noul director general al YPF, Miguel Galuccio, a declarat că decizia lui Slim de a investi este un semn pentru piața internațională că YPF este o companie solidă, cu un bun potențial de creștere.

Familia Eskenazi a pierdut o participație de 25,46% după ce a intrat în încetare de plăți pentru împrumuturile folosite la achiziția acțiunilor.

După ce statul a preluat 51% din YPF, Repsol a rămas cu 6,43%, însă și-a majorat participația la 12%, după ce a prelua acțiuni depuse de Eskenazi ca garanții pentru împrumuturi primite de la grupul spaniol.

Mai multe bănci care au acordat finanțări familiei Eskenazi au preluat, de asemenea, acțiuni depuse ca garanție.

De asemenea, potrivit unui document transmis bursei din Statele Unite, compania telecom America Movil, deținută de Slim, a convenit achiziția a 21% din Telekom Austria de la investitorul Ronny Pecik. America Movil a cumpărat 5% din acțiuni și va prelua încă 16% la o dat ulterioară, anul acesta, după obținerea aprobărilor necesare. La prețul de închidere de joi, participația vizată de Slim se ridică la 748 milioane de euro.

Achiziția face parte din strategia America Movil de intrare pe piața europeană, în condiții avantajoase, după ce criza datoriilor suverane a ieftinit puternic activele din sectorul telecom.