Cercetarea, energia NUCLEARĂ, platforma LASER de mare putere, resursele de la Marea Neagră. Secretarul american pentru Energie Rick Perry, întâlnire cu Liviu Dragnea

Cercetarea, energia NUCLEARĂ, platforma LASER de mare putere, resursele de la Marea Neagră. Secretarul american pentru Energie Rick Perry, întâlnire cu Liviu Dragnea
Publicat: 18/09/2018, 22:08
Actualizat: 25/03/2019, 19:21

„Întrevederea președintelui Camerei Deputaților cu secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii a constituit o oportunitate de evidențiere a potențialul ridicat al cooperării româno-americane în domeniul energiei, în cadrul Parteneriatului Strategic. România este un furnizor de securitate energetică atât în regiune, cât și în Europa, cu potențial de a-și întări acest rol, contribuind activ prin politica și programele sale la atingerea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul energetic”, se arată într-un comunicat de presă al Camerei Deputaților.

Potrivit sursei citate, Liviu Dragnea a apreciat proiectele energetice ca un element-cheie de susținere a cooperării economice, astfel încât aceasta să atingă nivelul de excelență care deja există în cooperarea România-SUA în domeniul securității.

Schimb de informații în domeniul tehnologiei de ultimă oră

„Este necesară adaptarea strategiei și politicilor naționale pentru a răspunde atât cerințelor de securitate, cât și celor de mediu, precum și nevoilor investitorilor și participanților la piața energiei. Energia este un element fundamental pentru dezvoltarea economică a regiunii Mării Negre și, implicit, a regiunii Europei de Sud-Est, iar România joacă un rol extrem de important în această ecuație”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit comunicatului remis Mediafax.

Discuțiile au vizat, de asemenea, cooperarea între entitățile de cercetare din România și laboratoarele naționale din SUA (din cadrul Departamentului pentru Energie) pentru dezvoltarea noilor tehnologii de gestionare a energiei, de depozitare, de folosire a energiei nucleare în domeniul civil, fiind menționată platforma laser de mare putere din apropierea Bucureștiului, cu cea mai avansată tehnologie din domeniu la nivel mondial.

La întrevedere au participat, de partea română, Georgian Pop, secretar al Camerei Deputaților, și Octavian Petric, vicepreședinte al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților.

Poziția lui Dragnea pe legea offshore

Recent președintele PSD a declarat că nu va fi schimbat fondul legii offshore, respectiv taxele care trebuie plătite statului român și cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, „chiar dacă Iohannis își dorește altceva”.

„Legea offshore. Dacă o modificăm, nu avem ce să modificăm prin ordonanță pentru că ea nu a fost promulgată. Nefiind promulgată nu avem ce să modificăm. Da, eu am spus, reglăm anexele printr-o ordonanță de urgență. Dar ce vreau să spun, chiar dacă Iohannis își dorește altceva, fondul legii nu se va schimba. Adică taxele pe care trebuie să le plătească statului român și cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, astea nu se vor schimba. Ca să nu existe niciun fel de dubiu și niciun fel de speranță”, a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

La începutul lunii august, președintele Klaus Iohannis a retrimis, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Șeful statului a susținut că un astfel subiect este unul de interes maxim pentru România, iar o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru și o echitate în ceea ce privește beneficiile atât pentru statul român, cât și pentru investitori. Iohannis a criticat lipsa de predictibilitate și stabilitate a Legii offshore, în forma trimisă spre promulgare.

În forma trimisă spre promulgare, articolul 19 (7) arată astfel: „Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevențe și impozit asupra veniturilor suplimentare se fac venit la Fondul special de finanțare a contractelor de parteneriat public – privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat”.

Ce a discutat Rick Perry cu Klaus Iohannis

Și președintele Klaus Iohannis a avut, marți, o întrevedere cu secretarul american Rick Perry. Discuțiile au vizat parteneriatul strategic dintre România și SUA, dar și resursele de gaz din platoul continental românesc al Mării Negre.

„Întrevederea a prilejuit o discuție aprofundată despre dimensiunile Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, cu accent pe proiecte de interes reciproc, inclusiv pe plan economic și energetic, în acord cu cele agreate de către Președintele Klaus Iohannis și Președintele Donald Trump în cursul întâlnirii deosebit de fructuoase din 9 iunie 2017, de la Casa Albă”, informează Administrația Prezidențială într-un comunicat de presă.

O atenție specială, conform comunicatului, a fost acordată și tematicii securității energetice la nivel european și în regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puțin dependente state din acest punct de vedere, cu potențial de a deveni, prin proiecte de interconectare și investiții strategice, furnizor regional.

„În acest cadru, Secretarul Perry a subliniat importanța deosebită din punct de vedere regional și pentru România a resurselor de gaz din platoul continental românesc al Mării Negre. Cei doi înalți demnitari au evocat, în context, importanța unui proces legislativ transparent, predictibil, corect și stabil pentru atragerea investițiilor străine în România”, se mai menționează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Rick Perry a transmis aprecierea deosebită a părții americane pentru rezultatele Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la București și a evocat înalta considerație pe care Președintele Trump o are față de Președintele României.

„Președintele României a exprimat apreciere față de propunerea anunțată de Secretarul Perry în timpul Summitului Inițiativei celor Trei Mări, privind Parteneriatul pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation – P-TEC), evaluând că această platformă are potențialul de a aduce valoare adăugată atât cooperării transatlantice, cât și Parteneriatului Strategic dintre România și SUA”, se mai arată în comunicatul Președinției.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată